x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Placido Domingo a sărbătorit 50 de ani de carieră pe scena de la MET

Placido Domingo a sărbătorit 50 de ani de carieră pe scena de la MET

de Magdalena Popa Buluc    |    07 Mai 2019   •   12:00
Placido Domingo a sărbătorit 50 de ani de carieră pe scena de la MET

Tenorul spaniol,  neuitatul Don José din Carmen de Bizet, opera pusă în scenă de Francesco Rosi, a celebrat recent o jumătate de secol de carieră la  Metropolitan Opera. Au fost alături de el sublima soprană Renée Fleming şi dirijorul Yannick Nézet-Séguin, noul şef de orchestră de la MET din 2018.

Placido Domingo, astăzi în vârstă de 78 de ani, foarte fericit în faţa unui public de elită, a mărturisit: “Am avut şansa să-mi păstrez vocea şi pasiunea intacte pentru arta mea. Şi, printr-un curios paradox, în această zi aniversară, nu-mi veţi cere să cânt”.

În discursul său de mulţumire, genialul cântăreţ de Operă s-a felicitat şi pentru reuşita marelui concurs internaţional de cânt clasic, Operalia, pe care îl organizează din 1993: “Mă întâlnesc astăzi cu laureaţii care au devenit adevărate staruri mondiale”.

La rândul său, Yannick Nezet-Seguin şi-a amintit că imensul tenor a cântat sub bagheta sa cu câţiva ani în urmă : “În fiecare zi venea să lucreze ca şi cum ar fi fost prima dată. Era un exemplu pentru toţi. Un model demn de respect pentru toţi îndrăgostiţii de artă lirică”.

Longevitatea artistică a lui Placido Domingo pare un miracol. Tenorul a amintit din nou că nu se gândeşte să se retragă. De altfel, el interpretează în momentul de faţă, cu legendara lui măiestrie, rolul Germont din La Traviata de Verdi la Met din New York. Este un record, fiind al 52-lea rol principal la prestigioasa operă newyorkeză.

De altfel, Metropolitan Opera este un loc simbolic pentru imensul artist. Placido Domingo a subliniat acest lucru, povestind o frumoasă anecdotă invitaţilor la jubileu: “De curând mă întorceam acasă în New Jersey, cântând cât puteam în maşină, cu ferestrele deschise. Şoferul unui vehicul de lângă mine m-a auzit şi a râs demine cu drăgălăşenie. Mi-a spus: “Merg la MET şi aud deja opera!”

 

 I-am răspuns prompt: Ei bine, crede-mă mă vei auzi încă şi mai tare în această seară”.

Placido Domingo s-a născut în Spania, la 21 ianuarie 1941, părinţii lui fiind cântăreţi de zarzuela. Când era adolescent, familia s-a mutat în Mexic. A început să studieze muzica la 14 ani. Amploarea talentului său s-a relevat rapid. În 1965, când avea numai 24 de ani, obţinea deja contracte în Statele Unite, mai ales cel pentru Madama Butterfly de la New York City Opera. Apoi i s-au deschis, în deceniul următor, toate uşile: Verona, Hamburg, Viena, Berlin, Houston, Baltimore, Lima, Santiago, Chicago, Los Angeles şi Madrid, oraşul său natal.

 

 

×
Subiecte în articol: placido domingo