x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Recital extraordinar de chitară clasică la Ateneul Român

Recital extraordinar de chitară clasică la Ateneul Român

de Magdalena Popa Buluc    |    06 Oct 2024   •   23:00
Recital extraordinar de chitară clasică la Ateneul Român

Chitaristul Dragoș Ilie, o adevărată revelație a ultimilor ani pe scenele românești de concert, dar și la nivel internațional, susține marți, 8 octombrie, ora 19.00, un recital extraordinar în Sala Mare a Ateneului Român. Recitalul face parte din seria Radio România Muzical “Moștenitorii României muzicale”, dar și din proiectul “Discoveries” propus de EBU (European Broadcasting Union), care cuprinde înregistrări cu repertorii și soliști ieșiți din comun.

În anul 2015, Dragoș a obținut prestigioasa bursă “Woodruff Scholarship” pentru completarea studiilor de licență la „Schwob School of Music” - Columbus State University, în SUA, la clasa compozitorului și pedagogului Andrew Zohn.

Dragoș a obținut peste 40 de premii la cele mai prestigioase competiții din lume. Printre acestea se numără Koblenz Guitar Festival, Guitar Foundation of America (GFA), Tokyo Guitar Competition, Culiacan International Competition, Changsha International Guitar Festival, Miami Guitar Festival. A susținut concerte, masterclass-uri și workshopuri în Europa, Statele Unite și Asia

Dragoș a finalizat studiile doctorale la University of Texas at Austin SUA, fiind asistent universitar la clasa renumitului pedagog și interpret Adam Holzman.

În prezent, este profesor la Universitatea Națională de Arte George Enescu din Iași.

Dragoș Ilie a devenit partenerul de scenă al celebrului violonist Alexandru Tomescu în cadrul turneului Stradivarius 2022, formând astfel un duo care a evoluat de atunci pe numeroase scene, naționale și internaționale.

 

Programul recitalului de chitară clasică susținut de Dragoș Ilie propune o călătorie printre țări, stiluri și piese, multe dintre ele rarități pentru publicul românesc. Sonorități românești – în Sonatina de Bela Bartok și “Lăutarul” din Suita „Impresii din copilărie” de George Enescu; sonorități vieneze, în două sonate de Wenzeslaus Thomas Matiegka, compozitor ceh care a trăit între anii 1773 și 1830, unul dintre marii chitariști ai secolului al XIX-lea; sonorități japoneze, într-o piesă semnată de japonezul Toru Takemitzu și alta a cubanezului Leo Brouwer, explorând însă universul nipon; sonorități spaniole, în piese de Manuel de Falla și Joaquin Rodrigo.

Dragoș Ilie: “Acest concert ce urmează să-l cânt la Ateneu are o însemnătate dublă pentru mine. Este o trăire cu adevărat specială să cânți într-un veritabil templu al artei, care a găzduit cei mai mari muzicieni ai noștri, mă gândesc aici în special la Enescu…

În același timp, îl simt și ca o întregire, împlinire a venirii mele permanente acasă. Am pregătit un program ce sper să vă încânte, cu muzica mea preferată: repertoriu românesc, lucrări japoneze, dansuri spaniole, sonate vieneze pentru chitară romantică.

Sper să ne putem bucura împreună de magia chitarei. Vă aștept la concert, pe 8 octombrie!”

 

×