x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica S-a dat startul Stagiunii Cammerata

S-a dat startul Stagiunii Cammerata

17 Apr 2011   •   19:02

Foaierul Teatrului Naţional de Ope­re­tă "Ion Dacian" a găzduit săp­tă­mâ­na trecută primul concert din ca­­drul Stagiunii Cammerata sus­ţi­nut de talentatul muzician Matei Bu­cur Mi­hăescu. Prezent în premie­ră într-o triplă ipostază de pianist, compozi­tor şi dirijor, artistul de doar 16 ani, su­pranumit "micul Bach al Ro­mâ­niei", ne-a demonstrat că este "pur şi simplu un miracol al lumii", după cum l-a descris muzicologul Vasile Donose, care a adăugat că "în Ro­mânia nu sunt numai manele, numai lucruri de is­pra­va mahalalelor, ci sunt valori care sunt încă de la vârstele proas­pe­te cunoscute şi apreciate în toată lu­mea. El va fi noul Enescu sau Lipatti pe marile scene ale lumii, iar viitorul său va depăşi cu mult graniţele aşteptărilor noastre".

Alături de orchestra Cammerata şi cvartetul Mateo, pe care le-a fondat în 2008, respectiv 2010, tânărul a reuşit în "dialogul" său cu pu­blicul să ofere sunetelor subtilitate, rafinament, originalitate – o cons­trucţie mu­zicală care-i de­pă­şeşte cu mult vârsta şi care intră gra­ţios în sfera ge­nialităţii. Reperto­riul său acoperă peste 400 de ani de mu­zică cu­prin­zând lucrări cu stiluri va­riate şi cu grad ridicat de dificulta­te din creaţiile compozitorilor clasici, moderni şi contemporani. Compune de la 7 ani lucrări pentru pian, orchestră şi cor, creaţii care au fost interpretate pe scene de primă mărime de artişti de prestigiu; are la activ numeroase premii, iar din 2010  Liceul de muzică "George Enescu" din Bucureşti, al cărui elev este, a instituit şi decernat premiul pentru interpretare pianistică "Matei Bucur Mihăescu".

Considerat "copilul-minune al mu­zicii clasice româneşti contem­po­rane", membru al Clubului de Excelenţă Dan Voiculescu, Matei se descrie drept un copil normal, care încearcă să-şi creeze orizonturi cât mai înalte în sfera muzicii, acest "spaţiu de mişcare a sufletului omenesc între minus infinitul în­tristării şi plus infinitul bucuriei", după cum spunea savantul Dimi­trie Cuclin. Compoziţiile lui au reu­şit cu brio să ne "pună în mişcare" sufletele în ritm de aplauze. Sta­giu­nea Cammerata este organizată de Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dez­voltarea României în partene­riat cu Teatrul Naţional de Operetă "Ion Dacian". Următoarele concer­te vor avea loc în zilele de 20 mai şi 9 iunie, începând cu ora 19:00, în foaie­rul teatrului.

×