x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Violonistul Dragoș Rușanu și violoncelistul Cornelius Zirbo – invitați în Stagiunea de marți seara

Violonistul Dragoș Rușanu și violoncelistul Cornelius Zirbo – invitați în Stagiunea de marți seara

de Magdalena Popa Buluc    |    31 Ian 2023   •   18:15
Violonistul Dragoș Rușanu și violoncelistul Cornelius Zirbo – invitați în Stagiunea de marți seara
Sursa foto: Pixabay

Prima jumătate a lunii februarie îi aduce în Stagiunea de marți seara, pe scena Sălii studio a Ateneului Român, pe violonistul Dragoș Rușanu și pe violoncelistul Cornelius Zirbo, împreună cu invitații săi. Recitalurile tinerilor muzicieni au loc în zilele de 7 și 14 februarie, ora 19.00.

Dragoș Rușanu este elev în clasa a XI-a la Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti” din București și studiază vioara la clasa profesoarei Magdalena Ursu, dar la devenirea sa muzicală a contribuit și participarea la cursuri de măiestrie susținute de artiști ca Igor Petrushevsky, Evghenia Ciugaeva, Mihaela Martin, Silvia Marcovici sau Krzystof Wegrzyn. Dragoș este laureat al multor concursuri naționale și internaționale dintre care amintim Jeunessses International (Premiul al II-lea), Concursul internațional Klöster Schöntal (Premiul al II-lea și Premiul Special pentru cea mai bună sonată) și Concursul Grumiaux din Belgia (Premiul I). Debutul ca solist concertist a avut loc la vârsta de doar opt ani și până acum, muzicianul a susținut peste 100 de recitaluri, atât în țară cât și în străinătate. La invitația renumitei violoniste Silvia Marcovici, violonistul român a participat într-un recital organizat de aceasta la Strassbourg.

Recitalul din 7 februarie de la Sala mică a Ateneului va fi susținut în compania pianistului Cătălin Răducanu și va cuprinde lucrări de Ludwig van Beethoven, Eugène Ysaÿe și Edvard Grieg.

Câștigător al mai multor competiții internaționale, printre care Concursul StreichWerk de la Berlin și Concursul International Young Virtuosos de la Sofia, violoncelistul Cornelius Zirbo este, în prezent, masterand al Universității Naționale de Muzică București la clasa prof. univ. dr. Marin Cazacu. Pregătirea sa include cursuri de măiestrie cu violonceliști de talie internațională precum: Frans Helmerson, Gary Hoffman, Marc Coppey, Gustav Rivinius,Wolfgang Emanuel Schmidt, sau Miklos Perenyi. Muzicianul a studiat la Paris în cadrul Clasei de Excelență a celebrului Gautier Capuçon, organizată la Fundația Louis Vuitton. A evoluat în recital pe scenele mai multor festivaluri internaționale din Elveția, România, Germania și Cehia și, ca solist concertist, alături de ansambluri ca Orchestra Simfonică Radio Praga, Orchestra Națională Radio București sau Orchestra Simfonică Academică a Filarmonicii Khmelnitsky  etc.

În recitalul din 14 februarie, Cornelius Zirbo îi va avea ca invitați pe clarineristul Cătălin Cărăulașu, pianista Teodora Chircă și chitaristul Ioan Bănescu într-un program cu lucrări de Ludwig van Beethoven și Franz Schubert.

Biletele se pot cumpăra

- De la Casa de Bilete a Ateneului Român (Program: Marți - Vineri 12:00 - 19:00, Telefon: 021.315.68.75. Plata doar în numerar)

- Online, accesând site-ul www.fge.org.ro – secțiunea „Calendar“.

Stagiunea de marți seara este un proiect care a luat naștere în anul 2008 și este realizat în parteneriat cu Radio România Muzical. A fost creat, în principal, cu intenția de a susține și a prezenta publicului tineri muzicieni români care s-au remarcat în competiții internaționale, sau care se află la studii în străinătate.

 

×