x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Tataee (B.U.G Mafia): Casele de discuri n-au înţeles netul

Tataee (B.U.G Mafia): Casele de discuri n-au înţeles netul

07 Sep 2011   •   21:00
Tataee (B.U.G Mafia): Casele de discuri n-au înţeles netul

Si nici nu s-au adaptat la el, asta e concluzia la care a ajuns Vlad Tataee Irimia, liderul B.U.G. Mafia

● Jurnalul National: Ce a facut trupa in ultima vreme?
● Vlad Tataee Irimia: De la ulti­mul proiect pana acum, am incercat "sa repornim motoarele" intr-un mod mai eficient decat am mers pana acum si sa intram foarte tare pe net. Din fericire chiar am reusit, pe facebook avem intr-un an de zile 240.000 de abonati la mesajele noastre, pe site-ul oficial avem intre 130 si 150 de mii de utilizatori pe luna, Youtube-ul a facut intr-un an si jumatate, din 11 cli­puri vechi si cinci piese noi, 34 de milioane de vizualizari. Sunt cifre impresionante.

● Care crezi ca e "cheia" succesului?
● Din fericire, noi cand avem ceva de spus, spunem. Cand nu, ne vedem de treaba. Spre exemplu, pe TV am decis sa avem un parteneriat cu Music Channel pentru promovare pentru ca nu am vrut sa fim peste tot, am vrut doar sa facem teasing, pentru ca cei care doreau dupa aceea sa vada videoclipurile sa intre pe Youtube, acolo unde putem sa numaram vizualizarile. Din fericire, pana in momentul de fata, pentru noi a functionat.

● Lucrati cu o casa de discuri?
● Deocamdata, noi sustinem totul din punct de vedere financiar, pentru ca nu mai avem contract cu nici o casa de discuri, suntem in totalitate independenti. Oricum, casele de discuri din Romania au facut o treaba mult prea proasta in general, au fost si exceptii intr-adevar, dar in gene­ral au facut o treaba mult prea proasta.Iar acum sunt interesate doar de dance, si asta mi se pare o prostie! Se poate face foarte bine si muzica rock care sa prinda "afara", se poate face foarte bine si hip-hop care sa prinda afara... Sunt multi care o fac deja! Si nu sta nimeni sa asculte ca accentul nu e perfect, depinde ce spui, cum spui si ce transmiti.

● Totusi, de unde vin banii?
● Simplu, daca poti sa-ti instruiesti fanii astfel: eu va dau totul gratis, dar eu castig bani din brandingul produselor mele si din reclamele de pe Youtube si de pe clipuri. Pe reclamele pe Youtube se iau in principiu in me­die cam 2,5 dolari la o mie de vizuali­zari, zic ei, si un maxim poate fi la 25 de dolari. In momentul de fata ca­na­lul nostru e estimat la 150-200 de do­lari pe zi, sunt niste bani. Si secretul pentru toti artistii din muzica, ca sunt mici sau mari, a devenit ideea de a gasi cat mai multe surse de a-ti monetiza activitatea. Ca sunt bani putini sau nu, dar sa fie. Cu facebookul este mai complicat sa faci bani, poate doar un deal pe pay-per-results. Este foarte important ca artistii sa inteleaga intr-adevar puterea internetului, pentru ca desi ne-am plans de el, eram, de fapt, cu totii destul de incuiati. Da, au aparut dezavantaje, dar asta nu a fost din cauza userului sau a internetului, a fost din cauza lacomiei caselor de discuri. In Italia, de exemplu, CD-urile sunt 20-25 de euro, exagerat de mult, cand productia te costa 50 de centi. Ok, ai un cost de acoperire, de inregistrari, de promovare, de bani pentru artist, dar asta nu justifica in nici un caz 20 sau 25 de euro! Si de aici a aparut problema, casele de discuri n-au inteles internetul si nu s-au adaptat la internet si, mai mult, l-au facut pe user sa se revolte si sa-si ia muzica gratis.

● Ce poti spune despre noul disc?
● Cel mai important lucru este faptul ca este disponibil gratuit, al doilea este ca vom avea magazinul online al trupei, unde se vor gasi tricouri, CD-uri, video-uri si postere, in prima faza. O alta stire importanta ar fi ca undeva in luna octombrie vom lansa fan clubul trupei, care va fi probabil unul dintre primele fan cluburi cu cotizatie din Romania.
Fan clubul va include niste pachete exclusive pentru membri, va exista o taxa anuala undeva intre 100-200 de lei pe an. Avand in vedere ca in acesti bani primesc produse exclusive pentru ei, neoprindu-se nici un leu ca si cotizatie, noi credem ca este un deal foarte ok. Vor avea, o data cu fan clubul, cu accesarea pachetului de membership, vor avea acces la cele doua petreceri anuale pe care le va face trupa special pentru fani. Vor fi evenimente cu usi inchise, special pentru fani, cu concerte bineinteles.

● Acest album va fi urmat si de un turneu?
● De fapt, stim cu totii ca nu exista "turnee" in Romania. e folosit un termen comun pentru ca e mai simplu si pentru ca place urechii.

● O serie de concerte?
● Da, va fi o serie de concerte, bine­in­teles. In Bucuresti vrem sa facem un concert de lansare. Vrem sa fie putin mai tarziu, undeva pe la inceputul lunii octombrie, pentru ca fanii sa invete versurile, sa iasa un show frumos daca tot facem ceva. Dar in Bucuresti in momentul de fata este destul de complicat cu evenimentele. Sunt multe lucruri care se intampla si, din fericire, din ce in ce mai multe lucruri de calitate, nu stiu cat de bine sau nu produse. Speram ca lansarea va fi un pic diferita pentru ca venim cu un produs nou, cu clipuri si trei piese care au avut intr-un an jumatate un succes mare – 18 milioane de vi­zualizari pe Youtube e ceva. Speram ca va fi bine, chiar daca, financiar vorbind, toata lu­mea e rezervata, pentru ca abia acum vedem ce inseamna criza, abia acum incepe raul.

×
Subiecte în articol: b.u.g. mafia tataee vlad irimia