x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Trio Contraste

Trio Contraste

de Michaela Roşu    |    24 Sep 2011   •   21:00
Trio Contraste

Trio Contraste este alcatuit din Ion Bogdan Stefanescu (flaut), Sorin Petrescu (pian) si Doru Roman (percutie). Prestigiul sau international este legat, in mare masura de repertoriul romanesc contemporan, pe care-l promoveaza pe scenele unor importante festivaluri din lume. Nu-i sunt straine insa nici muzica de jazz sau folclorul, pentru care realizeaza aranjamente proprii.

LIVIA TEODORESCU-CIOCANEA (n. 1959) este compozitoare si pianista, deopotriva. Creatia sa cuprinde lucrari concertante, muzica de camera, vocal-instrumentala, muzica de teatru. Piesa Endeavour Bells II constituie un aranjament pentru trio al lucrarii cu acelasi nume, destinata pianului insotit de un mediu electronic.

Stabilit la Paris inca din anul 1983, HORIA SURIANU s-a impus in viata muzicala franceza si printr-o solida cariera muzicologica si de cercetare (preda estetica muzicala la Universitatea Paris I Panthéon Sorbonne). Are numeroase lucrari orchestrale, camerale, concertante, electronice, muzica pentru balet, muzica de film. Cu piesa Dialogues croisés in interpretarea trioului Contraste, a fost prezent si in editia SIMN-2010 ("… o muzica solara, multicolora, pe care se profileaza mici inserturi ritmice de colind, provenite din folclorul copiilor, cu altele primitive-ritualice, de jazz si cu fraze de o substanta muzicala rafinata…'(Despina Petecel Theodoru, rev. Muzica, nr3/2010).

Compozitorul francez BERNARD CAVANNA (n. 1951) este cunoscut publicului romanesc si prin stransa legatura pe care a avut-o cu Aurel Stroe. (De-a lungul timpului a lucrat cu regizori de film si de teatru). Printre genurile muzicale abordate se numara cele camerale sau concertante, opera.

Piesa Evoe constituie o invitatie adresata de membrii formatiei cunoscutului compozitor MIKLOS MAROS (n. 1943 la Pecs), cu care acestia au mai colaborat. Noua lucrare (prima auditie absoluta) se adauga unei impresionante liste de opusuri – muzica pentru orchestra, concerte instrumentale, muzica de camera, pentru voce si ansamblu, muzica de scena, muzica electronica.

Atrasa initial de muzicologie (premiul Academiei in 2001), LAURA MANOLACHE a absolvit, la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, si facultatea de compozitie. Creatiile sale, cu predilectie cele din sfera camerala si instrumentala, sunt interpretate in Romania, in importante centre europene, in Japonia sau SUA.

Inclinatia catre stiintele exacte completeaza in mod fericit natura artistica a lui LUCIAN METIANU (n. 1937), compozitor si inginer totodata. Stabilit in Elvetia (1984), a creat laboratorul de muzica electronica al Conservatorului din Lausanne, unde preda compozitia. Este autorul unor numeroase lucrari camerale, simfonice, vocal-simfonice, muzica de film. Athracteur étrange este dedicata trioului Contraste.

VIOLETA DINESCU (n. 1953), stabilita in Germania din 1982, actualmente profesor de compozitie a Universitatea din Oldenburg, este autoarea unui numar foarte mare de lucrari (din cele mai diferite genuri, inclusiv muzica de film sau muzica de balet), unele tiparite la edituri de prestigiu, precum Bote&Bock, Peters, Schott, Ricordi s.a. Succesul creatiei sale este confirmat de numeroase premii, distinctii, comenzi de compozitii, invitatii de participare la jurii si conferinte. Piesa intitulata Bindfaden va fi interpretata de trioul Contraste, in prima auditie absoluta.

KAMRAN INCE, compositor turc nascut in SUA (1960) este cunoscut atat pentru creatiile orchestrale – incluzand orchestra de suflatori – cat si pentru muzica de camera, vocala, vocal-simfonica. Piesa intitulata Escape a fost compusa in 1983.

Trio-ul CONTRASTE (Ion Bogdan Stefanescu, flaut, Sorin Petrescu, pian, Doru Roman, percutie) a luat fiinta in 1986. Desfasoara o activitate ce insumeaza in medie 40 de concerte anuale in tara si peste hotare. Fiecare dintre componenti are propria sa cariera solistica.
Una dintre preocuparile constante ale formatiei este promovarea repertoriului national. Motiv pentru care Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor a premiat-o in mai multe randuri. Trio-ul a onorat invitatii la numeroase festivaluri: Amsterdam, Huddersfield, Bogota, Hong-Kong, Bayreuth, au cantat in Elvetia, Suedia, Polonia.


Duminica 25 septembrie
Ora 17.00 Ateneul Roman
Seria "Muzica secolului XXI'
TRIO "CONTRASTE'
ION BOGDAN
STEFANESCU – flaut
SORIN PETRESCU – pian
DORU ROMAN – percutie

Program :
● Livia Teodorescu-Ciocanea – Endeavour Bells II
● Horia Surianu – Dialogues Croisés
● Bernard Cavanna – Doua piese pentru pian, extrase din ciclul Cinci piese pentru harpa
● Miklos Maros – Evoe (prima auditie absoluta)
● Laura Manolache – Irizari (in versiunea pentru trio de Sorin Petrescu)
● Lucian Metianu – Athracteur Étrange
● Violeta Dinescu – Bindfaden (prima auditie absoluta)
● Kamran Ince – Escape

×
Subiecte în articol: festivalul george enescu 2011