x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Turneu aniversar, în noiembrie şi decembrie

Turneu aniversar, în noiembrie şi decembrie

de Alex Revenco    |    29 Sep 2011   •   21:00
Turneu aniversar, în noiembrie şi decembrie

Una dintre cele mai valoroase si mai admirate trupe rock din Romania implineste 30 de ani si, cu acest prilej, Celelalte Cuvinte sustine un turneu in douasprezece orase din tara, programul fiind urmatorul: 4 noiembrie – Oradea, Blue Monday, 5 – Cluj, Irish Music Pub, 9 – Sibiu, Club Vintage, 10 – Timisoara, Setup, 11 – Resita, Rock Cafe, 18 – Constanta, Heaven’s Hell, 19 – Galati, Zodiar, 25 Buzau, Cafeneaua Artistilor, 26 – Iasi, Club Hand, 2 decembrie – Brasov, Centrul Cultural Reduta, 3 – Targoviste, Club La Scriitori, 8 –

Bucuresti, Sala Palatului. Biletele pentru concertul de la Sala Palatului costa intre 50 si 130 de lei, fiind disponibile in reteaua Eventim, magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librariile Humanitas, Carturesti si online pe HYPERLINK "http://www.eventim.ro/"www.eventim.ro. Trebuie stiut ca fanii Celelalte Cuvinte beneficiaza de o oferta speciala: primele 300 de bilete din categoria a IV-a au pretul promotional de 30 de lei.

Dupa epuizarea acestora, tichetele vor costa 50 de lei. Orasele din turneul aniversar sunt pline de amintiri pentru trupa si vom incepe cu Oradea, unde a avut loc, in februarie 1983, primul concert Celelalte Cuvinte, la Casa de Cultura. Baietii erau foarte tineri, aveau cam 21 sau 22 de ani, iar publicul era format tot din tineri, in special elevi ai Liceului 'Emanuil Gojdu'. Calin Pop isi aminteste de cel mai tanar om prezent la concert: 'Fiul meu, Marius, era si el in sala. Avea doar 3 luni, fiind astfel cel mai tanar fan Celelalte Cuvinte!'. Tinu Iovan isi aminteste de o alta intamplare, tot de la Oradea, unde 'creativitatea' trupei a fost folosita la potential maxim: 'Era prin ’84 sau ’85, aveam un concert la Oradea, iar sculele au fost transportate cu trenul, intr-un vagon postal. Cand am descarcat aparatura, ne-am dat seama ca in mare parte, in special difuzoarele, se udasera din cauza condensului produs in vagon.

Drept urmare, in timp ce publicul intra deja in sala, noi uscam difuzoarele cu uscatoare de par!'. Tibi Pop are o amintire cu totul speciala, legata de orasul Timisoara. 'In data de 13 decembrie 1986, trupa aniversa cinci ani de la infiintare, prin doua concerte la Casa de Cultura a Studentilor. Concertul incepea cu «Fara Cuvinte», la care Marcel avea o partitura de pian. A doua zi, Marcel era in sala, la mixer, facand niste reglaje. Mi-a spus sa cant ceva la pian, sa vada cum suna pe sala. Am cantat inceputul piesei «Fara Cuvinte», asa cum l-am simtit eu. Dupa reglaje, Tinu i-a intrebat pe baieti daca sunt de acord sa deschid eu cea de-a doua seara cu partitura de pian. Marcel a raspuns in stil caracteristic: «Daaa, numa’ sa fie in gama!». Acea partitura a deschis a doua seara si avea sa deschida si noul album. Asa am devenit membru Celelalte Cuvinte.'

Tot la Timisoara, in 1984, Celelalte Cuvinte participau la un festival in Parcul Rozelor. 'Programul a fost decalat si am apucat sa cantam doar cateva piese, restrictiile de ora impuse de Militie fiind drastice. Spectatorii ne chemau inapoi, dar noi nu mai aveam voie sa urcam pe scena. Atunci, in cel mai spontan mod posibil, publicul a inceput sa cante «Desteapta-te, romane», interzis in acei ani. Am fost, cu totii, foarte miscati', isi aminteste Calin Pop.

×