x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Turneul Stradivarius a ajuns la final

Turneul Stradivarius a ajuns la final

de Sebastian S. Eduard    |    17 Iun 2014   •   16:05
Turneul Stradivarius a ajuns la final
Cel mai spectaculos fenomen al muzicii clasice româneşti încheie a şaptea ediţie

Alexandru Tomescu ne demonstrează în fiecare an că muzica clasică poate umple cu uşurinţă sălile de concert. Tot el ne arată mereu că succesul şi performanţa nu sunt doar atributele sportului, ci şi ale muzicii clasice. A bătut toate recordurile, de la repertorii tabu la numărul impresionant al publicului care îi ascultă fiecare concert. În prezenţa viorii Stradivarius spaţiile se dilată, astfel încât într-o sală de 1000 de persoane ajung să încapă 1300. Cel puţin aşa s-a întâmplat în concertul final al Turneului Naţional Stradivarius 2014, la Sala Radio, unde s-au vândut aproape 300 de bilete peste capacitatea sălii, publicul stând pe scenă şi în picioare.

In the mood for Prokofiev

În cea de-a şaptea ediţie a Turneului Stradivarius – In the mood for Prokofiev, renumitul violinist Alexandru Tomescu a pornit la drum alături de un partener de scenă care a fost inclus în topul celor mai promiţători pianişti ai lumii – Eduard Kunz. Alături de acesta şi de vioara Stradivarius Elder-Voicu, Alexandru Tomescu s-a bucurat de un succes extraordinar, materializat prin aplauze la scenă deschisă în toate oraşele Turneului. Iar ca element inedit, fiecare recital a avut în program, pe lângă creaţiile lui Serghei Prokofiev, o partitură semnată de un tânăr compozitor: Gabriel Gîţan, elev al Colegiului “George Enescu” din Bucureşti, a fost norocosul câştigător al concursului de creaţie propus de cei doi protagonişti ai Turneului Stradivarius.
Chiar dacă programul ales nu a fost deloc unul facil – nici pentru muzicieni şi nici pentru public – muzica lui Prokofiev i-a cucerit pe ascultătorii din cele 12 oraşe vizitate de Alexandru Tomescu şi Eduard Kunz: Târgu Mureş, Bistriţa, Cluj-Napoca, Timişoara, Oradea, Hunedoara, Sibiu, Piteşti, Craiova, Bacău, Iaşi şi Bucureşti.

Cauze sociale

Un alt record este cel al generozităţii, pentru că în fiecare ediţie a Turneului Alexandru Tomescu a încercat să sprijine prin muzica sa diverse cauze sociale. Pentru al doilea an consecutiv, Turneul Naţional Stradivarius a fost dedicat Fundaţiei Hope and Homes for Children România, care luptă neîncetat de peste 15 ani împotriva abandonului copiilor având ca scop închiderea tuturor orfelinatelor de tip vechi din ţara noastră. Deşi structura Turneului a fost diferită faţă de 2013, când concertele au avut loc în Biserici iar intrarea a fost liberă, publicul a fost generos şi în acest an, contribuind astfel la bucuria copiilor sprijiniţi de HHC România.

În cifre, Turneul Stradivarius 2014 a însemnat peste 3000 km parcurşi, 12 oraşe, 12 concerte primite cu entuziasm, 8344 lei donaţi pentru copiii defavorizaţi, un public de peste 7000 ascultători, peste 250 de articole în media

×