x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură "O poveste de dragoste, Lindenfeld”: un nou film semnat Radu Gabrea

"O poveste de dragoste, Lindenfeld”: un nou film semnat Radu Gabrea

de Sebastian S. Eduard    |    12 Iun 2014   •   13:17
"O poveste de dragoste, Lindenfeld”: un nou film semnat Radu Gabrea

Actorii Victoria Cociaş şi Victor Rebengiuc interpretează rolurile principale în cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Gabrea (Dincolo de nisipuri, Noro, Cocoşul decapitat, Călătoria lui Gruber, Mănuşi roşii) – „O poveste de dragoste, Lindenfeld”. Filmul va avea premiera în cinematografe vinerea viitoare, pe 20 iunie.

Victoria Cociaş joacă rolul personajului Helga la senectute (adolescenta Helga fiind interpretată de actriţa debutantă Ioana Bugarin), singurul locuitor al unui sat din Banat odinioară populat, în zilele noastre abandonat şi uitat de lume.

Victor Rebengiuc este Ulrich (Ully) Winkler, preşedintele unei mari companii din Germania, care vede la televizor un reportaj despre un fost sat săsesc din Banat. Acesta este Lindenfeld, în care Ully se născuse şi trăise până în 1945.

Actriţa Victoria Cociaş spune că, după ce a citit scenariul, primul lucru pe care l-a făcut a fost să meargă să vadă satul Lindenfeld. Ajunsă cu greu acolo - după două ore de urcat cu tractorul din cel mai apropiat sat, Buchin - doamna Cociaş a descoperit că povestea din scenariul este încă adevărată: satul Lindefeld are un singur locuitor.

“Era o bătrînă cu o ţinută extraordinară, foarte dreaptă. Mergea pe uliţele acelea în sus şi în jos, pe lîngă case, şi discuta cu tractoristul nostru. Se întrebau de familie… <>. Dar mergând în pas vioi, ca o tânără. Mi s-a părut un stil de viaţă foarte interesant, să trăieşti în vârf de munte, într-un sat părăsit. Femeia aceea m-a inspirat.”

Satul uitat
În Frankfurt-ul anului 2005, Ulrich (Ully) Winkler, preşedintele unei mari companii (personaj principal interpretat de Victor Rebengiuc, aflat la prima colaborare cu Radu Gabrea), vede la televizor un reportaj despre un fost sat săsesc din Banat. Acesta este Lindenfeld, în care Ully se născuse şi trăise până în 1945.

În prezentul acţiunii, la şase decenii după ce a fugit în Germania şi a început să facă avere, străduindu-se să-şi şteargă din memorie legăturile sale cu România, Ully este puternic marcat de imaginile văzute, aşa că decide împreună cu Boris, vechiul său servitor şi prieten credincios, să plece în secret la Lindenfeld. Acolo o regăseşte pe Helga, iubita sa din cruda tinereţe (interpretată la maturitate de Victoria Cociaş).
Ceea ce urmează este o poveste dulce-amară, plină de nostalgie, candoare și momente tragicomice.
Din distribuţia filmului fac parte Victor Rebengiuc, Victoria Cociaş, Mircea Diaconu, cu participarea extraordinară a lui Ion Caramitru. Scenariul este semnat de Adrian Lustig (Funeralii fericite, Puzzle, Minte-mă frumos, Ultimul corupt din România, Poker, Nunta mută) și pornește de la romanul “Lindenfeld” (Polirom, 2005), al scriitorului Ioan. T. Morar, “repovestit” de scriitorii Lucian Dan Teodorovici şi Florin Lăzărescu.
 

×
Subiecte în articol: radu gabrea victor rebengiuc