x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Despre Teatrul (azi)

Despre Teatrul (azi)

de Maria Sârbu    |    16 Dec 2009   •   00:00

Una dintre ediţiile tradiţionalei manifestări Rotonda 13 de la Muzeul Naţional al Literaturii Române a fost dedicată revistei Teatrul (azi), publicaţie înfiinţată în 1956 la iniţiativa lui Camil Petrescu.



Au venit, luni, la muzeu critici de teatru care au activat în diverse epoci la revistă, participând la discuţia privind traseul pe care l-a avut Teatrul (azi) în cei 53 de ani. S-au punctat perioadele, de la început şi până în prezent. Florica Ichim (redactor-şef astăzi) a redat "zbuciumul" lui Camil Petrescu între anii 1953 şi 1955 de a înfiinţa prima revistă de teatru în România. Maria Marin, Constantin Paraschivescu, Ion Cazaban şi-au amintit de epoca de la sfârşitul anilor '50, pe când erau colaboratori sau angajaţi. S-a vorbit despre primul "comitet diriguitor", despre redactorii-şefi, despre cenzură,

despre "climatul cultural îmbâcsit de ideologia comunistă", despre arestarea a doi membri ai redacţiei: I.D. Sârbu şi Ştefan Augustin Doinaş. La creionarea unui "portret" mai amplu al publicaţiei au avut pondere şi intervenţiile unor redactori sau colaboratori de mai târziu: Mircea Ghiţulescu, Alice Georgescu, Ludmila Patlanjoglu, Ioan Cristescu.

×
Subiecte în articol: teatru