x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Ediție specială a Anotimpurilor dialogului despre teatru cu Octavian Saiu în contextul Festivalului Internațional Shakespeare de la Craiova: „Vechile dileme și noile provocări ale unui director de teatru”

Ediție specială a Anotimpurilor dialogului despre teatru cu Octavian Saiu în contextul Festivalului Internațional Shakespeare de la Craiova: „Vechile dileme și noile provocări ale unui director de teatru”

de Magdalena Popa Buluc    |    22 Mai 2022   •   17:16
Ediție specială a Anotimpurilor dialogului despre teatru cu Octavian Saiu în contextul Festivalului Internațional Shakespeare de la Craiova: „Vechile dileme și noile provocări ale unui director de teatru”

Pe 24 mai, de la ora 18.00, din Foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu” Craiova, Octavian Saiu aduce publicului un dialog de excepție despre provocările directorului de teatru în aceste vremuri incerte pe care le trăim.

Dialogul va fi transmis și live, gratuit, și poate fi urmărit pe pagina de Facebook Teatrelli și pe paginile de Facebook ale Festivalului Internațional Shakespeare de la Craiova și Teatrului Național Craiova.

O ediție specială a seriei de dezbateri Anotimpurile dialogului despre teatru cu Octavian Saiu, produsă de creart/Teatrelli, va fi organizată de această dată în contextul Festivalului Internațional Shakespeare de la Craiova, pe 24 mai, cu începere de la ora 18.00, în Foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu” Craiova.  Invitații sunt Vlad Drăgulescu – Director artistic al Teatrului Național „Marin Sorescu” Craiova, Ada Lupu Hausvater – Manager al Teatrului Național „Mihai Eminescu” Timișoara și Anna Maria Popa – Manager al Teatrului „Andrei Mureșanu” Sfântu Gehorghe, într-o întâlnire de excepție despre vechile dileme și noile provocări ale unui director de teatru. Li se vor alătura online Hiroshi Watanabe – Producător executiv al Saitama Arts Theatre (Japonia), Paweł Sztarbowski – Director adjunct al Powszechny Theater din Varșovia (Polonia) și Paolo Aniello – Membru în Consiliul Director al ERT Emilia Romagna Teatro Fondazione - Teatro Nazionale (Italia).

 

Dialogul, intitulat „O primăvară cu efect întârziat: Vechile dileme și noile provocări ale unui director de teatru”, are loc în cadrul ediției a XIII-a a Festivalului Internațional Shakespeare, offline  în foaierul Teatrului Național Craiova și online, unde poate fi urmărit gratuit și în direct pe pagina de Facebook Teatrelli, precum și pe paginile de Facebook ale Festivalului Internațional Shakespearede la Craiova și Teatrului Național Craiova.

 

Cei care ne întâmpină de pe scenă sunt artiștii. Lor le rămânem îndatorați, de fiecare dată. Însă orice bucurie oferită în dar de ei se naște într-un proces amplu, în care rolul poate decisiv revine directorului de teatru, celui care încearcă să propună o viziune coerentă într-un climat de incertitudine. Ce înseamnă să conduci un teatru în aceste vremuri ciudate? Cum se mai poate clădi astăzi un repertoriu, o stagiune, un eveniment? Despre astfel de subiecte adesea trecute cu vederea va fi vorba într-o nouă ediție a Dialogurilor noastre. O ediție de primăvară târzie, încununată de o întâmplare magică: Festivalul Internațional Shakespeare de la Craiova. O întâlnire specială, găzduită de acest eveniment de elită, care a adus în România numele cele mai mari ale teatrului lumii. Așadar, sunteți invitați la Dialog!”, a declarat pentru presă Octavian Saiu.

Octavian Saiu, gazda seriei speciale de întâlniri de la Teatrelli, intitualtă Anotimpurile dialogului despre teatru, este profesor, cercetător şi critic de teatru. Are un doctorat în studii teatrale şi unul în literatură comparată. Predă la universităţi din România, Noua Zeelandă, Hong Kong, Japonia şi Portugalia şi a fost de două ori Visiting Fellow la University of London. A susţinut conferinţe şi master-class-uri la alte universităţi din Europa, Asia şi Africa, precum şi la Institutul Grotowski. În 2013 a fost Moderatorul Conferinţelor „Beckett at the Festival” din cadrul Programului Oficial al Festivalului Internaţional de la Edinburgh, iar în 2016 şi 2019 a moderat şi a susţinut conferinţe la Olimpiada Teatrelor (Wrocław – Capitală culturală europeană şi Toga, Japonia). Din 2004 este moderatorul Conferinţelor Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Este consultant al mai multor festivaluri din lume şi Preşedinte al Secţiei Române AICT – Teatrologie. Articolele şi studiile sale au apărut în numeroase publicaţii naţionale şi internaţionale. Este autorul a 12 volume despre teatru. A primit Premiul Criticii pentru carte de teatru în 2010 şi Premiul UNITER pentru Critică de Teatru în 2013. În 2020, Președintele României i-a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, „însemn de apreciere pentru activitatea importantă dedicată criticii de teatru, pentru profesionalismul de care a dat dovadă în promovarea creației teatrale românești”. 

×