x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Învățând Istoria prin Teatru: Elevii reconstituie Procesul lui Eichmann într-o lecție de istorie inedită, pe scena Operei Naționale București

Învățând Istoria prin Teatru: Elevii reconstituie Procesul lui Eichmann într-o lecție de istorie inedită, pe scena Operei Naționale București

de Magdalena Popa Buluc    |    23 Apr 2024   •   20:58
Învățând Istoria prin Teatru: Elevii reconstituie Procesul lui Eichmann într-o lecție de istorie inedită, pe scena Operei Naționale București

Opera Națională București a găzduit un eveniment educațional unic, în care elevii bucureșteni au pus în scenă „Procesul lui Eichmann”, oferind o lecție de istorie interactivă pentru peste 850 de liceeni prezenți în sală.

Adolf Eichmann, ofițer nazist responsabil de coordonarea „Soluției finale a problemei evreiești”, a fost judecat în 1962 pentru crime împotriva umanității. Acest eveniment inedit a recreat procesul său într-o simulare dramatică, oferind o perspectivă asupra istoriei Holocaustului și subliniind importanța educației despre acest capitol întunecat al istoriei.

 

Echipa care a făcut posibil acest eveniment a fost formată din 40 de elevi de la mai multe licee bucureștene - Colegiile Naționale Gheorghe Lazăr, IL Caragiale, Ion Creangă, Sfântul Sava, Miguel de Cervantes, Complexul Educațional Laude-Reut, Școala Germană Hermann Oberth și Colegiul Național Samuel von Brukenthal din Sibiu. Scenariul original, scris de dramaturgul israelian Motti Lerner, a prins viață sub indrumarea regizoarei Carmen Lidia Vidu, cu sprijinul artistic al Operei Naționale București, care a oferit și costumele pentru spectacol, respectând cu strictețe uniformele și atmosfera din perioada procesului real al lui Adolf Eichmann din 1961.

 

În deschidere, discursurile lui Daniel Jinga, manager general al Operei Naționale București, și Mihai Manea, inspector de istorie în cadrul Inspectoratului Școlar al Municipiului București, au subliniat importanța educației despre Holocaust pentru a forma generațiile tinere în spiritul toleranței și al acceptării celuilalt.

 

După încheierea spectacolului, participanții au afișat pancarte cu mesajul „I swear #neveragain”, subliniind angajamentul lor de a nu uita și de a preveni repetarea ororilor trecutului.

 

Acest eveniment a demonstrat că tinerii pot juca un rol activ în educație și în păstrarea memoriei istorice. Prin recrearea „Procesului lui Eichmann”, aceștia au adus un omagiu victimelor Holocaustului și au tras un semnal de alarmă pentru a asigura că astfel de evenimente tragice nu vor mai avea loc în viitor.

 

“Lecția de istorie – Procesul lui Eichmann” este un eveniment organizat de Inspectoratul Școlar al Municipiului București și Opera Națională București.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×
Subiecte în articol: adolf eichmann