x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru La Biblioteca Naţională a Franţei, conferinţă dedicată artistului Löwendal

La Biblioteca Naţională a Franţei, conferinţă dedicată artistului Löwendal

de Maria Sârbu    |    03 Feb 2014   •   17:56
La Biblioteca Naţională a Franţei, conferinţă dedicată artistului Löwendal

Biblioteca Naţională a Franţei din Paris organizează la 10 februarie o conferinţă dedicată unui artist care a trăit şi creat în România – George baron Löwendal (1897-1964), de la moartea căruia se împlinesc 50 de ani, în 2014. Cu patru ani în urmă, această importantă instituţie de cultură acorda atenţie operei şi personalităţii lui Eugène Ionesco, prin marea expoziţie dedicată centenarului naşterii scriitorului de origine română. Acum şi-a manifestat interesul pentru o altă personalitate de teatru, puţin cunoscută în lume, dar care merită toată aprecierea.

Conferinţa, intitulată “Redescoperirea unui mare scenograf european – George Löwendal”, va avea loc la adresa: Bibliothèque nationale de France – site Richelieu, Salle de commissions; 5, rue Vivienne Paris 2e. Intrarea este liberă. Vor conferenţia: George Banu, membru de onoare al Academiei Române, profesor la Sorbonne Nouvelle Paris; Marcel Freydefont, profesor la Şcoala Naţională de Scenografie din Nantes; Matthias Langhoff, regizor şi scenograf german. Prezentarea o va face Jöel Huthwohl, directorul departamentului Artele spectacolului al Bibliotecii Naţionale a Franţei. Va participa şi preşedinta Fundaţiei Löwendal, Ariadna Avram, deţinătoarea arhivei George baron Löwendal, cea care a făcut tot posibilul să scoată din umbră numele şi opera bunicului său – figură marcantă a lumii artistice româneşti din perioada interbelică, dar şi postbelică. Totodată, va fi prezentat şi albumul, varianta franceză (există şi variantele română şi engleză), “George Löwendal. Un aristocrate sous les feux de la rampe”.

În anunţul Bibliotecii Naţionale a Franţei, care atrage atenţia asupra evenimentului, George  Löwendal este prezentat astfel: pictor, desenator, profesor şi mentor al primelor generaţii de artişti din perioada interbelică; George Löwendal a fost şi un remarcabil om de teatru; receptiv la curentele avangardiste (futurism, constructivism, expresionism) a devenit un faimos scenograf pentru costumele şi decorurile foarte originale pe care le-a realizat; Löwendal a fondat primul teatru de marionete din România.

×