x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru La Gala Star de la Bacău a venit starul de la Hollywood Nick Mancuso

La Gala Star de la Bacău a venit starul de la Hollywood Nick Mancuso

de Maria Sârbu    |    07 Apr 2014   •   21:43
La Gala Star de la Bacău a venit starul de la Hollywood Nick Mancuso

Despre ediţia 2014 a Galei Star – Gala Internaţională a recitalurilor dramatice de la Bacău (4-8 aprilie) se spune că e cea mai bună de până acum la nivelul selecţiei pentru concurs, în pofida greutăţilor financiare pe care le întâmpină, în special în acest an, Teatrul Municipal “Bacovia”, organizatorul festivalului. Criticul de teatru Doru Mareş, secretar literar al instituţiei, ne spunea că acesta este pariul lui Adrian Găzdaru, directorul Teatrului “Bacovia”. Financiar vorbind, este extrem de dificil. În schimb au avut noroc de un an bun în monodramă, căci s-au realizat multe one man show-uri, spre deosebire de anii trecuţi. Aşa că a crescut nivelul concurenţial faţă de ediţiile anterioare. Se remarcă interesul sporit al actorilor pentru recital, dar şi interesul publicului faţă de acest fel de teatru. Desigur, la recitalurile din concurs (câte două pe zi) intrarea este liberă. Publicul este format în general din tineri, iar spaţiul este neîncăpător. Nu, nu e numai motivul financiar, căci şi la recitalurile extraordinare, cu invitaţi speciali, sala e plină, iar intrarea nu e gratuită de data aceasta. Faptul că tinerii “vor şi la teatru” şi vin cu “densitatea asta fantastică” este un semn bun, spunea acelaşi Doru Mareş.

Cei trei membri ai juriului ­ actorul de la Hollywood Nick Mancuso, regizorul Alexander Hausvater şi dramaturgul Valentin Nicolau ­ vor avea o sarcină grea atunci când vor decide cui să acorde premiile Galei Star. În concurs sunt actori foarte buni. Au impresionat până acum publicul Katia Pascariu, Veronica Păpuşă, Irena  Boclinca, Cristian Iorga şi alţii. Pentru luni şi marţi, în program, au fost incluşi Lari Giorgescu, Florina Gleznea, Andrei Moşoi, Florina Găzdaru.

Şi Lola Blau
A fost ovaţionată pentru recitalul extraordinar “Astă seară: Lola Blau” Maia Morgenstern. Băcăuanii au umplut sala şi pentru Florin Piersic jr, care a prezentat recitalul “Freak Show”. Luni seara publicul aştepta cu nerăbdare să îl vadă pe scenă pe celebrul actor Nick Mancuso, invitat special al Galei Star, cu recitalul extraordinar “The Death of Socrates”.
Teatrul “Bacovia” a pregătit pentru această ediţie o premieră: “Vârciorova. Carantină”, care este, aşa cum se arată în caietul de sală, “o prostie mare cu cântece răguşite şi coruri zbierate, de Matei Milo şi Vasile Alecsandri”, în regia lui Alexandru Dabija. S-au implicat şi Cătălin Ştefănescu, şi Doru Mareş. Muzica şi versurile aparţin Adei Milea.

Umor negru şi satiră jucăuşă
Dabija a susţinut mai întâi workshop-uri cu actorii şi după aceea “s-a decis ce vrea să facă”.
“Spiritul lui Alecsandri din opera dramaturgică a scriitorului este foarte bine respectat. Am recitit cu această ocazie textele dramatice ale lui Alecsandri. El este de o actualitate fantastică. L-am regăsit inclusiv pe Caragiale în Alecsandri”, ne-a spus Mareş, subliniind că aici e prezentul continuu al lui Alecsandri. Ce vedem în noul spectacol semnat de Dabija? Umor negru şi satiră jucăuşă. La aceasta contribuie din plin Ada Milea, un fenomen în lumea spectacolului românesc actual.

×
Subiecte în articol: gala STAR