x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru La Sibiu - Krystian Lupa şi Pippo Delbono

La Sibiu - Krystian Lupa şi Pippo Delbono

de Maria Sârbu    |    10 Iun 2014   •   19:00
La Sibiu - Krystian Lupa şi Pippo Delbono
Sursa foto: Dragoş Dumitru
Personalităţi marcante din lumea teatrului mondial sunt prezente în marele festival
Dimensiunea spectaculară a Festivalului de la Sibiu este dată, după cum avea să afirme Constantin Chiriac, cel care a iniţiat acum 21 de ani acest eveniment, organizându-l neîntrerupt, de propuneri precum: teatru, dans clasic şi contemporan, flamenco, muzica, operă, operetă, film, spectacole de stradă, spectacole în cetăţi şi situri istorice, în catedrale, biserici, dar şi de întâlnirea şcolilor de teatru din lume, de platforma de arte vizuale etc. Este imposibil să urmăreşti toate evenimentele care se întâmplă într-o zi în festival, dar acestea sunt programate atât pentru publicul larg, împărţit în diverse categorii, cât şi pentru specialişti, pentru studenţi şi tineri actori, participanţi la diverse ateliere susţinute de personalităţi în domeniu, invitate din străinătate.

Miercuri şi joi
Atrăgător e sezonul polonez în aceste zile, pe scena de la Sibiu fiind regizori precum Jan Klata, cu spectacolul “Spre Damasc”, după Sebastian Majewski, Jaroslaw Staniek, cu “Eroii lui Julian Tuwim” de Arkadiusz Wójcik (incluse în programul de marţi) sau Krystian Lupa, “Fraţi vitregi” de Thomas Bernhard (miercuri). Spectacolul lui Lupa “face un studiu rafinat şi percutant asupra mutilaţiilor spirituale ale omului contemporan” (caietul – program). Personalitate marcantă în teatrul lumii (câştigător al Premiului Europa pentru Teatru în 2009), Krystian Lupa a fost aşteptat la acest festival nu numai cu spectacolul său, ci şi pentru un dialog cu George Banu. Totodată, celebrul regizor va primi o stea, pe Aleea Celebrităţilor din Sibiu, în cadrul unei ceremonii organizate pe data de 14 iunie.
Miercuri, publicul se va delecta şi cu spectacolul lui Radu Afrim şi Vlaicu Golcea “Hai iu iu Nu Hey You You” (Maria Tănase), dar şi cu producţia spaniolă “În ritm de flamenco”, coregrafia fiind semnată de Rojas y Rodriquez.

Şi ...Purcărete
Joi, în program sunt: “Călătoriile lui Gulliver” de Silviu Purcărete (exerciţii scenice inspirate din opera lui Jonathan Swift), producţie a Teatrului Naţional “Radu Stanca”, prezentată în premieră mondială la Festivalul de la Edinburgh; o creaţie de autor Pippo Delbono (Premiul Europa pentru teatru), “Orhidee”, în care acest scriitor, actor şi regizor italian arată “impulsul vital şi de nestăpânit de a scrie şi de a vorbi despre dragoste în pofida tuturor obstacolelor”, potrivit descrierii producătorului. Delbono va avea un şi un dialog, cu George Banu. Teatrul “Radu Stanca” şi Teatrul ECCE din Austria prezintă trilogia catalanului Esteve Soler, premiat cu “Serra d'Or” pentru cea mai bună piesă: “Contra democraţiei”, în regia lui Alexandru Dabija, “Contra iubirii”, în regia lui Marie Hoppe, şi “Contra progresului”, în regia lui Reinhold Tritscher.
Miercuri, 11 iunie, se deschide în cadrul Festivalului, pentru patru zile Bursa de spectacole de la Sibiu.

×