x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Mesajul Operei Naționale București pentru 24 ianuarie

Mesajul Operei Naționale București pentru 24 ianuarie

de Redacția Jurnalul    |    24 Ian 2023   •   15:39
Mesajul Operei Naționale București pentru 24 ianuarie

După 164 de ani de când s-a înfăptuit Mica Unire, ziua de 24 ianuarie ne face din nou să retrăim pașii făcuți de strămoșii noștri pentru tot ceea ce înseamnă astăzi România.

Momentul istoric de la 24 ianuarie 1859, când Alexandru Ioan Cuza a fost ales Domn al Țării Românești, după ce, în 5 ianuarie 1859, fusese ales Domn al Moldovei, înfăptuindu-se astfel Unirea Principatelor Române, reprezintă expresia năzuinței de unire a românilor, fiind alături de Războiul de Independență, unul dintre cei mai importanți pași de până atunci în desăvârșirea unității noastre naționale, ce a culminat cu Unirea de la 1 Decembrie 1918.

”Astăzi, la 164 de ani de la Mica Unire, mai mult decât oricând, respectul și recunoștința noastră se îndreaptă spre înaintașii noștri care prin viziune și curaj au pus temelia pentru împlinirea idealului nostru național.

Pentru noi, românii, procesul început de peste un secol și jumătate rămâne și astăzi inspirator, ca direcţie şi valori. Suntem datori acelei generaţiei paşoptiste pentru marile realizări, iar cel mai bun exemplu este momentul excepţional al desăvârșirii unităţii naţionale în 1918. Începea o epocă de realizări profunde în toate domeniile, care au deschis calea modernizării şi dezvoltării României şi care au creat condiţiile obţinerii Independenţei (1877), Micii Uniri (1859) şi realizării Marii Uniri (1918). Ţelul comun de unire a românilor într-un singur stat a fost atins la data de 1 decembrie 1918, când a avut loc Unirea Principatelor Române: ale Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România.”, a declarat directorul Operei Naționale București, Daniel Jinga.

 

Opera Națională București urează tuturor românilor:

La mulți ani, dragi români!

La mulți ani, România!

 



 

 

×
Subiecte în articol: alexandru ioan cuza mica unire