x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Moștenirea neștiută a lui Toma Caragiu: Averea ascunsă în cărți

Moștenirea neștiută a lui Toma Caragiu: Averea ascunsă în cărți

de Redacția Jurnalul    |    19 Iul 2024   •   09:45
Moștenirea neștiută a lui Toma Caragiu: Averea ascunsă în cărți

Toma Caragiu a fost un actor de excepție în România, lăsând un gol imens în teatru și cinematografie după moartea sa tragică în cutremurul din 1977. Blocul în care locuia s-a prăbușit, iar scările au cedat, ducând la dispariția sa prematură. Născut pe 21 august 1925 în Argos Orestiko, Grecia, într-o familie de aromâni, Caragiu s-a mutat în România în anii 1930 și a devenit unul dintre cei mai iubiți actori ai publicului românesc.

Cariera sa a fost una impresionantă, însă sfârșitul său tragic a lăsat în urmă o avere considerabilă, ascunsă între cărțile din biblioteca sa. Un apropiat al actorului a dezvăluit că au fost descoperiți 300.000 de lei între filele cărților din bibliotecă, o sumă uriașă pentru acea perioadă. Caragiu ducea o viață modestă, strângând bani din numeroasele proiecte și turnee internaționale în care a fost implicat.

„Săracul Toma Caragiu, a murit în blocul Continental împreună cu regizorul Alexandru Bocăneț. După decesul său, s-au găsit banii pe care-i agonisise de-o viață. Știți unde? În cărțile din bibliotecă. Aproape în fiecare carte ținea câte o sumă de bani. În total s-au strâns vreo 300.000 de lei," a declarat cascadorul Vasile Popa, un apropiat al regizorului Sergiu Nicolaescu, pentru Libertatea.

La acea vreme, o mașină Dacia costa 70.000 de lei, ceea ce subliniază valoarea semnificativă a sumei descoperite. Caragiu era cunoscut ca un artist la modă și econom, evitând excesele și păstrând banii în cărți, un secret pe care l-a dus cu el în mormânt.

Caragiu și-a început cariera în anii 1950 la Teatrul Național din București, având roluri memorabile în piese clasice și contemporane și colaborând cu mari regizori precum Liviu Ciulei și Lucian Pintilie. În film, a jucat în producții de succes precum "Actorul și sălbaticii" (1975), "Operațiunea Monstrul" (1976) și "Gloria nu cântă" (1976). De asemenea, a avut mare succes în televiziune, fiind cunoscut pentru scheciurile umoristice și emisiunile de divertisment, unde talentul său comic a strălucit, potrivit Spynews.

×