x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Pe înserat, în Bucureşti, delectare după Caragiale

Pe înserat, în Bucureşti, delectare după Caragiale

de Maria Sârbu    |    06 Iul 2012   •   16:52
Pe înserat, în Bucureşti, delectare după Caragiale

In Centrul Istoric si in zona Hala Traian sunt prezentate spectacole cu personajele lui Nenea Iancu cucerind publicul

In amurg, in Centrul Istoric se aude un gong. Acesta prevesteste ca peste cateva clipe incepe spectacolul pe scena amplasata in intersectia Strada Franceza cu Strada Postei. Lume multa adunata: unii stau pe scaune, altii in picioare. Au venit in numar mare si copii, ocupand loc pe borduri sau caldaram. Din difuzor tasneste o melodie de pe vremuri. Niste insi imbracati altfel decat cei din "public" - in haine din alta epoca – apar in diferite locuri. Din "culise" vin pe scena altii. Sunt personaje create de Caragiale. Asa incep aici, seara de seara, la 20:30 trecute fix(!), reprezentatiile in aer liber. E un festival, care a demarat la 9 iunie, ziua in care s-au implinit o suta de ani de cand I.L. Caragiale a murit, ocupand un loc in existenta vesnica. Un festival menit sa marcheze acest centenar in Bucuresti, orasul ce i-a fost marelui scriitor sursa inepuizabila de inspiratie. Manifestarea a fost gandita pentru trei luni: se va incheia la 22 septembrie.

In afara de scena din Centrul Istoric, mai exista una, scena-gradina de langa Hala Traian, unde lumea sta la mese, urmarind spectacole si amuzandu-se.

Acest festival, intitulat "Bucurestiul lui Caragiale", se desfasoara sub genericul "100 de ani – 100 de spectacole – 100 de personalitati". Cifra 100 e, de fapt, un simbol: sunt mult mai multi artisti implicati, sunt mult mai mult decat o suta de reprezentatii. Sunt diverse alte evenimente. Douasprezece institutii bucurestene participa la festival: Teatrul de Comedie, Teatrul Metropolis, Teatrul Masca, Teatrul Nottara, Opera Nationala Bucuresti, Centrul de Creatie Arta si Traditie, Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L.Caragiale", Muzeul National al Literaturii Romane, Biblioteca Metropolitana, Circul Globus, Biblioteca Academiei si Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic.

Publicului ii sunt oferite in cele doua spatii spectacolele: "O noapte calduroasa" (Opera Nationala), "Umor, amor, fior de dor... in Bucuresti" (Teatrul Nottara), "Monser, stam rau" (Teatrul Metropolis si Teatrul de Comedie), "D'ale Bibicilor lui Caragiale" (Circul Globus, "O noapte furtunoasa" si "O scrisoare pierduta" (Teatrul Masca), "Mofturi la Union", "D-ale carnavalului", "Moravuri din vremea lui Caragiale", "Caragiale si politica", "Caragiale si presa", "Personaje, locuri si obiceiuri din Bucurestiul lui Caragiale", "Cuplete de la Union" - toate apartinand companiei "Trupa de la Union".Festivalul se va incheia cu "Parada Miticilor" din Centrul Istoric (22 septembrie, ora 16:00).

Programul poate fi gasit la adresa: www.festivalcaragiale.ro
Iata indemnul organizatorilor (cel mai important organizator – Primaria Municipiului Bucuresti): "Haideti sa gasim impreuna CHIPUL cel mai potrivit pentru nemuritoarele personaje ale lui Nenea Iancu! Sa populam imaginea turistica a Bucurestiului cu chipurile lui Zaharia Trahanache, Catavencu, Tipatescu, Farfuridi, Bibicu, Zoe, Dl. Goe etc. Sa nu ne lasam pana nu readucem zambetul pe fetele bucurestenilor, asa ca odinioara!".

×