x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Pe o muzică excepțional de frumoasă, Opera Națională București explorează, la mijlocul lunii martie, tema iubirii romantice, într-un registru absolut antagonic: de la comedia bufă la tragedia paroxistică

Pe o muzică excepțional de frumoasă, Opera Națională București explorează, la mijlocul lunii martie, tema iubirii romantice, într-un registru absolut antagonic: de la comedia bufă la tragedia paroxistică

de Magdalena Popa Buluc    |    10 Mar 2024   •   22:00
Pe o muzică excepțional de frumoasă, Opera Națională București explorează, la mijlocul lunii martie, tema iubirii romantice, într-un registru absolut antagonic: de la comedia bufă la tragedia paroxistică

Miercuri (13 martie) și joi (14 martie), ora 18:30, pe prima scenă lirică a României urmează să fie montat superbul spectacol de operă Bărbierul din Sevilla de Gioachino Rossini. Pentru reprezentația din 13 martie, în rolul contelui Almaviva va fi invitat tenorul Andrei Fermeșanu, directorul general interimar al Operei Naționale Române din Iași.

Repertoriul tenorului Fermeșanu include roluri principale în opere celebre precum Bărbierul din Sevilla (Rossini), Elixirul dragostei (Donizetti), Don Giovanni (Mozart), Evgheni Oneghin (Ceaikovski), Rigoletto (Verdi) sau Carmina Burana (Carl Orff). În ceea ce privește opera Bărbierul din Sevilla, Rossini a reușit să construiască, prin muzica sa, o poveste cu  personaje îndrăgite de public (fermecătorul bărbier Figaro, îndrăgostitul și neliniștitul conte Almaviva, preafrumoasa Rosina, posesivul doctor Bartolo), care creează mereu bună dispoziție în sala de spectacol, printr-o acțiune plină de umor, care a rămas în repertoriul universal al marilor teatre lirice de pretutindeni. Denumită inițial Almaviva: inutila precauțiune, opera Bărbierul din Sevilla are libretul scris de Cesare Sterbini, după piesa Le Barbier de Séville de Pierre Beaumarchais.

Vineri, 15 martie, ora 18:30, Opera Națională București vă așteaptă la un veritabil concert masterclass susținut de marea soprană Elena Moșuc. Recunoscută drept una dintre cele mai versatile şi mai expresive soprane ale perioadei contemporane, cu o carieră internaţională de peste trei decenii, soprana Elena Moșuc se bucură de un succes deplin pe cele mai mari scene de operă ale lumii. Vă invităm, așadar, să participați la un eveniment muzical extraordinar în care soprana de renume mondial Elena Moșuc – acompaniată la pian de Bogdana Grecova – va împărtăși tainele belcantoului cu tânara generație de artiști lirici. Evenimentul va avea loc în Foaierul Galben al Operei Naționale București. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, doar pe bază de rezervare la numerele de telefon 0743.069.630 sau 0374.030.137.

Sâmbătă, 16 martie, ora 18:30, vă propunem să admirăm împreună Vissi d’Arte, un concert tribut adus geniului puccinian și implicit muzei sale, Hariclea Darclée, de către tânăra generație de artiști lirici a Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical Ludovic Spiess. La punerea în scenă a acestui spectacol și-au adus contribuția Bogdana Grecova (pian), Alexandru Nagy (regie), Andrei Vlădilă (asistent de regie), Adriana Moisescu (coordonator). Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile, doar pe bază de rezervare la numărul de telefon 0374.031.082.

Sâmbătă (16 martie) și duminică (17 martie), ora 18:30, vă invităm la grandiosul spectacol de operă Lucia di Lammermoor de Gaetano Donizetti, în regia lui Andrei Șerban. Bazată pe romanul lui Walter Scott, Bride of Lammermoor (Mireasa din Lammermoor), opera lui Donizetti ne propune o muzică superbă, dar dificilă, care sugerează, pe fundal, nefericita și tulburătoarea poveste de dragoste a Luciei, sora lordului Enrico Ashton, obligată de acesta să se căsătorească, à contrecœur, cu lordul Arturo Bucklaw. Aflând că Lucia este îndrăgostită de Sir Edgardo di Ravenswood, fiul familiei rivale, Enrico își convinge sora să creadă că iubitul i-ar fi fost necredincios. Lucia pică în capcana întinsă de propriul frate și acceptă căsătoria cu lordul Bucklaw. Teribila veste îl răvășește pe Edgardo, care decide că viaţa lui nu mai are niciun sens fără iubirea Luciei: convins de dragostea şi credinţa logodnicei sale, acesta își curmă viaţa cu o lovitură de pumnal. Clopotele castelului bat în depărtare. Lucia a murit, după ce şi-a ucis proaspătul soț, în noaptea nunții, înnebunită de durere.

 

×