x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Pe scena ONB, din nou Femeile lui Iancu, inspirate din Cehov

Pe scena ONB, din nou Femeile lui Iancu, inspirate din Cehov

de Maria Sârbu    |    28 Ian 2014   •   18:23
Pe scena ONB, din nou Femeile lui Iancu, inspirate din Cehov
La 31 ianuarie dansează doi invitaţi speciali
Un spectacol de dans contemporan creat în 2009 la Opera Naţională Bucureşti de celebrul Gheorghe Iancu, “Femei”, a fost reluat la sfârşitul acestei luni. În primele două reprezentaţii - una a avut deja loc la 25 ianuarie, iar a doua e programată la 31 ianuarie -, au fost invitaţi doi aşi ai lumii dansului, Letizia Giuliani şi Amilcar Moret. Coregraful s-a inspirat pentru “Femei” din creaţia lui Cehov, folosind muzica compozitorilor Rahmaninov, Şostakovici, Stravinski, Paul Hindemith, dar şi cântece ortodoxe ruseşti.

Personajul central al acestei creaţii coregrafice este Maşa, pe care o interpretează Letizia Giuliani. Dar premiera absolută cu “Femei” (Donne) a avut loc în 2002, Gheorghe Iancu realizând spectacolul pentru Festivalul Maggio Musicale Fiorentino; pe atunci el încă dansa. “Femei” a obţinut prestigiosul premiu “Danza & Danza”.

Maşa era interpretată şi atunci de Letizia Giuliani, artista italiană având “un puternic impact asupra procesului de creaţie al baletului «Femei»“.

Ea a venit acum în România pentru prima oară şi s-a arătat emoţionată, căci a reluat după zece ani rolul Maşa. Cu acest prilej, a mărturisit: “În acest moment simt că pot trăi povestea într-un mod profund. Când eşti tânăr ai puţină experienţă, eşti mai atent la partea tehnică, însă acum mă pot dedica total părţii artistice”.

Născută la Roma, a absolvit şcoala de balet de la Teatro dell’Opera. În 2001 s-a alăturat companiei Teatro del Maggio Musicale Fiorentino, unde a devenit prim-balerină şi a dansat în multe spectacole coregrafiate de mari personalităţi în domeniu. A colaborat cu Baletul Regal din Birmingham, cu Metropolitan Opera, cu Teatro Real din Madrid.

Balerinul de origine cubaneză Amilcar Moret va dansa rolul Amantului Maşei. El s-a născut în Havana şi a studiat la Şcoala naţională cubaneză de balet. În 1995 a câştigat Medalia de bronz la Competiţia Internaţională de Balet şi Coregrafie din Helsinki, iar în 1996 Medalia de Aur la Concursul Internaţional de Dans de la Paris. A făcut parte din mari companii de balet. În 2006 s-a alăturat ca prim-balerin Baletului din Hamburg.

În opinia lui Gheorghe Iancu, conceptul de femeie nu diferă, pentru el, “de cel prezentat prin spectacol”. “Femeia din acest spectacol m-a impresionat prin puterea ei, prin dragostea pe care o găseşte în viaţă. Este un personaj care are o forţă sufletească, o forţă de a iubi aşa de mare încât o duce la autodistrugere în momentul în care îi este negată posibilitatea de a-şi trăi această iubire”, afirmă celebrul dansator şi coregraf.

Românul Gheorghe Iancu trăieşte în Italia. A devenit celebru imediat după ce a emigrat în această ţară, parteneră de dans fiindu-i acolo Carla Fracci. Împreună au dansat pe cele mai mari scene ale lumii.

×