x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Platforma Internaţională de Teatru Bucureşti – femeile despre ele însele

Platforma Internaţională de Teatru Bucureşti – femeile despre ele însele

de Maria Sârbu    |    28 Oct 2014   •   18:24
Platforma Internaţională de Teatru Bucureşti – femeile despre ele însele

“Viitorul este feminin!” - cu un asemea titlu demarează Platforma Internaţională de Teatru Bucureşti a cărei primă ediţie se va desfăşura între 13 şi 16 noiembrie. Acest nou eveniment, produs de ArCuB şi Asociaţia Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului, aduce în noile spaţii de la Hanul Gabroveni, spectacole de teatru din Marea Britanie, Polonia şi SUA, aduce filme, provoacă dezbateri pe teme feminine. Va avea loc şi o “celebrare a talentului local printr-un casting naţional cu roluri din Ibsen, casting deschis actriţelor de toate vârstele din România”, după cum anunţă organizatorii. S-au alăturat ca parteneri British Council şi Institutul Polonez, acordând sprijin Ibsen Scholarship.
Înainte de a porni la drum cu acest proiect, organizatorii au găsit o motivaţie: “În 95% din cazuri, atunci când ne uităm la un personaj feminin pe o scenă românească ceea ce vedem este un punct de vedere masculin. La noi, poveştile femeilor sunt spuse de către bărbaţi. Ce-ar fi să aflăm ce au de spus femeile despre ele însele?”.

Evenimentul a fost gândit să se desfăşoare anual, pentru a acoperi “o lipsă de spectacole internaţionale de teatru într-un oraş care se doreşte o adevărată capitală europeană şi din punct de vedere cultural”, după cum spun aceiaşi organizatori. Iar castingul pentru actriţe “este parte integrantă a proiectului “Hedda’s Sisters. Empowering Women Theatre Artists in Romania and Eastern Europe (Surorile Heddei. Susţinerea femeilor artist în teatrul din România şi Estul Europei)”, proiect de aducere în contemporaneitate a textelor lui Ibsen, din perspectivă feminină.

×