x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Premiera „Domnul Vulpe” de Larry Gelbart, o comedie savuroasă pe scena mare a Teatrului Național Iași

Premiera „Domnul Vulpe” de Larry Gelbart, o comedie savuroasă pe scena mare a Teatrului Național Iași

de Magdalena Popa    |    01 Feb 2022   •   16:10
Premiera „Domnul Vulpe” de Larry Gelbart, o comedie savuroasă pe scena mare a Teatrului Național Iași
Sursa foto: Iulian Ursachi

Eveniment pe scena Sălii Mari a Teatrului Național Iași, pe 4 și 5 februarie, de la ora 19:00 – premiera comediei „Domnul Vulpe” de Larry Gelbart, în regia lui Cristian Hadji-Culea. Textul lui Gelbart, cunoscut scenarist de televiziune, dramaturg, regizor și producător, creator al serialului „M*A*S*H” și al filmului „Tootsie”, este o adaptare a celebrei satire „Volpone” de Ben Jonson.

Acestui nou proiect i s-au alăturat Dragoș Buhagiar, unul dintre cei mai premiați scenografi din România, și set designerul Iuliana Gherghescu. 

Ilustrația muzicală: Odry Bârcă.  

Distribuția este formată din actori ai Naționalului ieșean și din studenți ai Facultății de Teatru din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași:

Călin Chirilă, Horia Veriveș, Petronela Grigorescu, Ada Lupu, Doru Aftanasiu,  Cosmin Maxim, Adi Carauleanu, Ionuț Cornilă, Dumitru Năstrușnicu, Andrei Sava, Robert Agape, Sebastian Pricop, Toma Rîșcă, Mihai Biholar, Teodor Babă, Iulian Lungu, Ștefan Pîslariu, Sebastian Ilașcu.

Dacă în piesa lui Jonson acțiunea era plasată în Veneția secolului al XVII-lea , Larry Gelbart aduce personajele în anii 1880, în San Francisco, în timpul goanei după aur. Deși aproape 400 de ani despart cele două texte, tarele societății nu par să se schimbe:

 „O lume în care unica valoare e banul este o lume sărăcită de oricare alte bucurii legate de frumos, prietenie, iubire... E lumea în care șmecheria, turpitudinea sunt cele care modelează relațiile umane. E lumea pe care ne-o arată domnul Vulpe. O față a lumii în care și noi trăim.” (Cristian Hadji-Culea, regizorul spectacolul)

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Comedia „Sly Fox”, titlu original al piesei lui Gelbart, a fost montată pentru prima dată pe Broadway, în decembrie 1976. Spectacolul în regia lui Arthur Penn, cu George C. Scott în rolul principal, a avut 495 de reprezentații. După o întrerupere, a fost reluat pe 1 aprilie, 2004, de același regizor, cu Richard Dreyfuss în rolul lui Sly.

Următoarea reprezentație va avea loc pe 17 februarie.

 

Fotografii de la repetiții: Iulian Ursachi

×
Subiecte în articol: cristian hadji-culea