x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Premiera spectacolului PROMETEU’22 (Hommage à Beckett) după Eschil, în regia lui Gábor Tompa, la Teatrul Maghiar de Stat

Premiera spectacolului PROMETEU’22 (Hommage à Beckett) după Eschil, în regia lui Gábor Tompa, la Teatrul Maghiar de Stat

de Magdalena Popa Buluc    |    11 Iun 2022   •   15:04
Premiera spectacolului PROMETEU’22 (Hommage à Beckett) după Eschil, în regia lui Gábor Tompa, la Teatrul Maghiar de Stat

Spectacolul este o coproducție a Teatrului Maghiar de Stat Cluj, a SNT Drama Ljubljana și a Teatrului de Stat Constanța, și face parte din proiectul Catastrophe (Catastrofă) al Uniunii Teatrelor din Europa.

Premiera va avea loc vineri, 1 iulie, ora 20.00, la Sala Mare, următoarele reprezentații sunt programate pe 2 (sâmbătă) și 3 iulie (duminică).

Spectacolul PROMETEU’22 se va juca în limbile maghiară, română, slovenă și engleză.

Din distribuția spectacolului fac parte actorii: Igor Samobor, Domen Novak, Vanja Plut,

Eva Jesenovec (SNT Drama Ljubljana), Cătălina Mihai, Florin Aioane, Ecaterina Lupu,

Mirela Pană, Dana Dumitrescu (Teatrul de Stat Constanța), Gábor Viola, Áron Dimény,

Tamás Kiss, Anikó Pethő, Eszter Román, Zsolt Bogdán, Melinda Kántor (Teatrul Maghiar de Stat Cluj).

La realizarea spectacolului își dau concursul: Erwin Șimșensohn (regizor secund), Carmencita Brojboiu (scenografia), Vasile Șirli (muzica originală), Ágnes Kali (dramaturgia), Ferenc Sinkó (coregrafia), Radu Daniel (video) Gyopár Bocskai (asistent scenografie).

 

Despre proiectul Catastrophe (Catastrofă) al Uniunii Teatrelor din Europa

În anul 1990 Jack Lang si Giorgio Strehler înființau Uniunea Teatrelor din Europa. Principalul scop al acestei asociații era: „construirea Uniunii Europene prin cultură și teatru, încurajarea unei mișcare culturale colective care să depășească barierele lingvistice pentru a dezvolta un teatru de artă care să fie văzut ca un vector de fraternitate între oameni”.

În anul 2020 trauma globală provocată de pandemia Covid-19 a răsturnat complet viața cotidiană, a oprit în loc întregi sectoare sociale, culturale, economice. O catastrofă, atât în sensul cunoscut azi, cât și în sensul originar – în sensul grec al cuvântului, katastrophé numește o schimbare bruscă sau o mare răsturnare de lucruri. Proiectul propus de UTE alături de partenerii săi dorește să exploreze exact acest sens, să privească marea răsturnare provocată de pandemie dintr-o nouă perspectivă, cea a reînnoirii, a reafirmării teatrului ca spațiu de reflecție și ca element de coeziune într-o Europă divizată.

În proiect participă 12 teatre, iar în urma colaborării teatrelor implicate în proiect, se vor realiza 7 coproducții ce au la bază temele tragediei antice grecești. Aceste teme – un fel de esperanto nu doar al artelor spectacolului, ci și al experienței europene – constituie punctul de plecare pentru formularea unei strategii de creație colaborativă într-o Europă post-pandemică, prin intermediul unor noi opere de dramaturgie și teatru.

 

Vă așteptăm cu drag!

 

×