x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Şerban Ionescu a pierdut marea luptă. Boala l-a învins

Şerban Ionescu a pierdut marea luptă. Boala l-a învins

de Maria Sârbu    |    22 Noi 2012   •   17:26
Şerban Ionescu a pierdut marea luptă. Boala l-a învins
Sursa foto: Serban Ionescu
Actorul Şerban Ionescu a pierdut lupta pe care a dus-o un an de zile cu boala cruntă. Se mută Dincolo, pe alt tărâm, într-o lume de unde nu se mai întoarce nimeni. Viaţa i s-a curmat în noaptea de miercuri spre joi, pe un pat de spital, astfel suferinţa lui fizică luând sfârşit. La căpătâi a vegheat cea care i-a dat naştere – mama. Ce poate fi mai crunt pe lumea asta decât o mamă să-şi vadă copilul murind! Cel care a întruchipat zeci de personaje în teatru, în film, în seriale tv, care a iubit şi divinizat arta actoricească, slujind-o cu credinţă, cel strigat de multe ori pe stradă cu numele Ion, după rolul realizat acum 33 de ani în filmul “Ion – blestemul pământului, blestemul iubirii”, va fi înmormântat la Cimitirul Bellu sâmbătă, în zona Aleii Artiştilor. Această Alee a devenit un fel de patrimoniu care adăposteşte însemnele unor valori de neînlocuit în anii ce vin.

“Pentru mine o să rămână Pelicanu’ ... studentul cu zâmbet timid, înalt şi ca un argint viu, talentat şi iubit de profesorul lui, Amza,... ce ne venea în casă... cu respect şi iubire... Mi-a fost şi o să-mi fie drag... Dumnezeu să te odihnească, Şerban Ionescu!” ­ acestea au fost gândurile scrise pe Facebook de Oana Pellea la aflarea veştii ruperii de lumea pământeană a actorului Şerban Ionescu. El, Şerban, care l-a avut dascăl pe Amza Pellea la Institutul de Teatru şi Film din Bucureşti, se va muta acum în apropierea profesorului său, în apropierea altor mari actori, cu nume destinate să trăiască mult, mult, sau poate veşnic, în memoria generaţiilor care se succed.

 La Cimitirul Bellu se va “odihni” Şerban Ionescu, actorul care a murit la Spitalul Floreasca la 21 noiembrie, aproape de miezul nopţii.

Pe patul de spital, când abia mai putea rosti fraze scurte, actorul făcea glume cu cei care veneau să-l filmeze, să-i ia declaraţii, să-i prezinte suferinţa la televizor, obiectul care astăzi e mai degrabă drog mistuitor de valori. Cum o fi fost pentru el momentul când spunea zâmbind: “... vezi singur cum corabia ta eşuează” sau “... ăsta sunt... umorul negru”.

Eu aş vrea să rămână în ochii minţii mele aşa cum l-am văzut cu un an în urmă în ultimul său rol, Pierre, din “Dineu cu proşti” de la Teatrul Naţional din Bucureşti (premiera 30 octombrie 2011), când nu dădea nici un semn că boala îi dă târcoale. Părea omul sănătos, absorbit de personajul încredinţat în această comedie bulevardieră. Dar în prima parte a lunii decembrie, TNB anunţa amânarea reprezentaţiilor de la sfârşitul aceleiaşi luni şi reprogramarea lor pentru luna ianuarie. Apoi, un alt comunicat venit din partea teatrului informa că partitura personajului Pierre va fi preluată “temporar” de Ion Caramitru, cel care a regizat spectacolul, schimbarea intervenind “din cauza indisponibilităţii, pe termen mai lung, a actorului Şerban Ionescu”. De atunci şi până miercuri noaptea el a devenit subiect de “tabloid”.

Şerban Ionescu, angajat al Naţionalului Bucureştean, a creat pe scenele acestui teatru mai multe roluri. În stagiunea 2012-2013, actorul figura în distribuţia câtorva spectacole de mare succes: printre care “Dineu cu proşti”, alături de Horaţiu Mălăele, “Livada de vişini”, împreună cu Maia Morgenstern şi Marius Manole, sau “Inimă de câine”, alături de Victor Rebengiuc şi Mircea Rusu. A jucat aici şi sub bagheta regizorală a lui Alexandru Tocilescu, Felix Alexa, Yuriy Kordonski, Dan Piţa etc. La “Odeon” a lucrat în spectacole montate de Mihai Măniuţiu, Alexander Hausvater, Gelu Colceag, Dragoş Galgoţiu, Alexandru Dabija, Alice Barb. A avut multe roluri şi la Teatrul de Comedie, în perioada 1982-1992, lucrând cu regizori ca Alexandru Darie, Valeriu Moisescu, Grigore Gonţa, Tudor Mărăscu, Gyorgy Harag. Mai înainte, jucase la Sibiu, aici întâlnindu-l pe Iulian Vişa; la Teatrul Mic, unde Cătălina Bizoianu îl distribuise în “Nişte ţărani”. A jucat şi la Petroşani – acolo începuse după terminarea institutului.

Rolurile de film au fost la fel de multe. Începuse cu regizorul Mircea Mureşan, în “Ion – blestemul pământului, blestemul iubirii” şi a continuat cu Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Vitanidis, Cornel Diaconu, Andrei Blaier, Lucian Pintilie, Călin Netzer, Cătălin Apostol ş.a.

Trupul neînsufleţit al actorului Şerban Ionescu, care în septembrie a împlinit 62 de ani, va fi depus vineri la biserica Batiştei din Bucureşti, între orele 08:00 şi 15:00, iar după ora 17:00 ­ în foaierul Sălii Media a TNB (intrarea prin strada Tudor Arghezi).

Serviciul religios va avea loc sâmbătă, de la ora 14:00, la capela Cimitirului Bellu.

×
Subiecte în articol: a murit serban ionescu