x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Spectacole incitante la Teatrul Național din Timișoara

Spectacole incitante la Teatrul Național din Timișoara

de Magdalena Popa Buluc    |    12 Sep 2022   •   12:22
Spectacole incitante la Teatrul Național din Timișoara

Joi, 23 septembrie 2022, de la ora 19, la Sala 2 a Teatrului Național din Timișoara, va avea loc noul spectacol, ÎMBLÎNZIREA SCORPIEI, o adaptare a piesei lui William Shakespeare.  ÎMBLÎNZIREA SCORPIEI este un spectacol care îl reconfirmă pe Radu Iacoban în tripla ipostază de traducător, scenarist și regizor într-un spectacol pe cât de puternic, pe atât de emoționant, despre  poziția și rolul femeii în societate.

Un spectacol incitant, de atitudine, ÎMBLÎNZIREA SCORPIEI redă textului lui Shakespeare dimensiunea critică și comentariul răsturnat privind imaginea femeii ca marfă, ascunse în spatele termenului „comedie” cu care această piesă a fost etichetată de-a lungul timpului.

Distribuția reunește importanți actori ai Teatrului Național - Flavia Giurgiu, Matei Chioariu, Ion Rizea, Claudia Ieremia, Cătălin Ursu, Bogdan Spiridon, Andrei Chifu, Marin Lupanciuc, Darius Zet, Romeo Ioan și Cristina König, cărora li se alătură foarte tinerii Tania Ionescu, Cristina Chiperi, Oana Iovița, Teodor Caus, Otniel Floruț și Vlad Vajdovici, masteranzi ai departamentului actorie al Facultății de Muzică și Teatru din cadrul UVT. Scenografia spectacolului este semnată de Tudor Prodan.

 

Vineri, 30 septembrie 2022, de la ora 19, la Sala 2 TNTm are loc următoarea premieră a Naționalului timișorean, ȘCOALA FEMEILOR versus ȘCOALA BĂRBAȚILOR, după Molière, un spectacol de teatru coregrafic semnat de Gigi Căciuleanu. Prin viziunea creatoare a acestui artist unic, Teatrul Național din Timișoara insistă să pună încă o dată în discuție statutul și rolul femeii într-o societate care încearcă – uneori mai ferm, alteori mai timid, uneori concret, alteori pur declarativ – să depășească limitele mentalității patriarhale și să provoace înțelegerea diferențelor dintre egalitate și echitate. Marele coregraf Gigi Căciuleanu „traduce” în cheia sa inconfundabilă vocea unică a marelui dramaturg francez, cu imaginația sa ludică și profundă care transformă cuvîntul în mișcare și mișcarea în semn.

Distribuția spectacolului reunește actori consacrați ai Teatrului Național, actori pe care publicul îi cunoaște, îi iubește și îi urmărește în toate spectacolele în care joacă – Alina Ilea, Flavia Giurgiu, Laura Avarvari, Daniela Bostan, Mirela Puia, Iuliana Crăescu sau Alina Spiridon –  și actori din tânăra și foarte tânăra generație, tineri actori premiați fie la Gala HOP, fie la Gala UNITER – este vorba despre Andrei Chifu, Raul Lăzărescu, Oana Antonovici și Marin Lupanciuc – dar și Andrei Zgăbaia și Darius Zet, precum și proaspătul absolvent de master al FMT (Facultatea de Muzică și Teatru), Alexandru Romescu și studentul masterand FMT, Bogdan Blystiar. Echipa de creație este completată de bine-cunoscuta scenografă Corina Grămoșteanu și de compozitorul și muzicianul multipremiat Paul Ilea. 

×