x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Teatrul Nottara lansează Concursul de Dramatizări „Horia Lovinescu”

Teatrul Nottara lansează Concursul de Dramatizări „Horia Lovinescu”

de Magdalena Popa Buluc    |    21 Mar 2024   •   22:30
Teatrul Nottara lansează Concursul de Dramatizări „Horia Lovinescu”

În ideea stimulării creației și a inovației teatrale și pentru a susține și încuraja scrierea dramatică, Teatrul Nottara lansează Concursul de Dramatizări „Horia Lovinescu”, ce face parte dintr-un program ce are în vedere inițierea unor proiecte culturale de cercetare și analiză teatrală.

Concursul de Dramatizări „Horia Lovinescu” își propune să descopere și să stimuleze talente și să creeze un spațiu de dialog între diverse componente ale mediului cultural și ale actului artistic. În acest sens, pentru prima ediție se propun spre dramatizare, la alegere, trei titluri din literatura românească și universală, care vorbesc în moduri diferite, pe voci diferite și în epoci diferite despre feminitate/ femeie / feminin/ feminism.

 

Cele trei titluri sunt:

 

„Jurnalul unei fete greu de mulțumit” de Jeni Acterian

„Lapte negru” de Elif Shafak

„Doamna Bovary” de Gustave Flaubert

 

Concursul se va desfășura în trei etape:

 

Etapa 1

 

20 martie 2024 - 31 mai 2024

 

În perioada 20 martie 2024 - 31 mai 2024 se vor trimite pe adresa de e-mail concurs.dramatizari@gmail.com următoarele fișiere: un document ce va include un argument pentru titlul ales (unul dintre cele trei titluri propuse), împreună cu structura dramatizării și o parte din dramatizare ce va cuprinde între 3 și 5 scene, care să reprezinte o pondere între 30% și 50% din întreg. Documentele se vor trimite ca fișier atașat, fără menționarea numelui autorului. Un al doilea fișier atașat, cu titlul „Date de contact” va conține titlul ales spre dramatizare, numele și datele de contact ale autorului și va fi deschis de juriu doar după desemnarea textelor câștigătoare.

Secretariatul concursului va trimite juriului textele primite și va asigura confidențialitatea datelor de identificare.

De asemenea, documentele pot fi trimise și fizic, la adresa: Teatrul Nottara, Bulevardul Magheru, nr. 20, sector 1, cod poștal 010334, București, cu mențiunea: Pentru Concursul de Dramatizări „Horia Lovinescu”. Lucrările trimise prin poștă sau curier nu vor fi semnate, iar pe plic nu se vor menţiona numele şi adresa expeditorului. În plicul ce conţine lucrarea va fi introdus un alt plic închis, care va include numele, adresa autorului şi un motto care se va regăsi pe prima pagină a lucrării şi va servi drept element de recunoaştere. Acest plic se va deschide după desemnarea câştigătorilor.

 

În urma acestei etape vor fi selectate între 3 și 10 dramatizări care vor intra în etapa următoare. Titlurile câștigătoare vor fi anunțate pe 28 iunie 2024.

 

Etapa 2

 

În perioada 15 – 19 iulie 2024, câștigătorii primei etape își vor dezvolta dramatizarea în cadrul unui workshop condus de Mihaela Michailov – dramaturgă și coordonatoarea Masteratului de Scriere Dramatică din cadrul UNATC „I.L. Caragiale” București.

 

Etapa 3

 

În urma atelierului, participanții își vor definitiva dramatizarea și vor trimite până la data de 15 octombrie varianta finală a dramatizării.

 

Câștigătorul va fi anunțat până, cel târziu, pe data de 1 noiembrie 2024.

 

 

  • Textele vor fi lecturate și evaluate de Consiliul Artistic al Teatrului Nottara, care va desemna atât câștigătorii primei etape, cât și dramatizarea câștigătoare.

 

  • În cadrul evaluării vor fi luate în considerare calitatea scriiturii, structura dramatică și potențialul pentru o punere în scenă.

 

  • În momentul înscrierii la concurs, autorul/autoarea își exprimă acordul pentru a participa la atelierul de scriere dramatică în perioada mai sus menționată.

 

  • Câștigătorul/ câștigătoarea își exprimă acordul scris pentru montarea dramatizării în exclusivitate la Teatrul Nottara și va manifesta deschidere în vederea unei potențiale colaborări cu regizorul spectacolului și echipa artistică.

 

  • Dramatizarea câștigătoare va fi montată de către un regizor ales de Teatrul Nottara, în anul 2025.

 

  • Pentru participarea la acest concurs, nu există limită de vârstă.

 

Premiul Concursului de Dramatizări „Horia Lovinescu” constă în montarea textului pe scena Teatrului Nottara cu plata drepturilor de autor aferentă.

 

Horia Lovinescu este unul dintre cei mai importanți dramaturgi din a doua jumătate a secolului trecut și a fost director al Teatrului Nottara în perioada 1964 – 1983. Este autor, alături de regizorul Dan Micu, al dramatizării care a stat la baza celebrului spectacolul „Karamazovii”, montare care a marcat istoria teatrului românesc.

 

 

 

 

×