x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Traian Stănescu ne-a părăsit!

Traian Stănescu ne-a părăsit!

de Magdalena Popa Buluc    |    13 Apr 2022   •   15:40
Traian Stănescu ne-a părăsit!
Sursa foto: T.Minoda

Colegii din Teatrul Național ”I.L. Caragiale” din București anunță cu profundă tristețe că luni, 11 aprilie 2022, a încetat din viață Traian Stănescu, unul dintre actorii importanți ai Teatrului Național ”I.L. Caragiale” din București.

Distribuit în roluri din dramaturgia clasică și contemporană, în teatru, film și televiziune, de nume importante ale regiei, Traian Stănescu s-a remarcat prin distincție, forță de expresie și noblețe a interpretării, calități ce l-au inclus încă de la început în categoria actorilor de linia întâi. Vreme de peste cinci decenii, a ajuns prin rolurile sale la inima publicului, cucerindu-l prin  tandrețea, eleganța și firescul cu care își aborda personajele, pe scenă sau pe platourile de filmare.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București în 1961, la clasa profesor G.D. Loghin. A fost repartizat la Teatrul de Stat din Piatra Neamț (în prezent, Teatrul Tineretului), unde a avut ocazia să interpreteze roluri memorabile ca Vulpașin în „Domnișoara Nastasia” sau Tom în „Menajeria de sticlă”. Din 1964, revine în București și joacă, mai întâi pe scena Teatrului Giulești, apoi la Teatrul Mic, iar din 1968 devine actor al Teatrului Național „I. L. Caragiale”.

Primul rol pe care l-a jucat pe scena TNB, cu 3 ani înainte de alăturarea sa trupei teatrului, a fost Don Pedro în „Castiliana" de Lope de Vega, în regia lui Horea Popescu (1965). A interpretat, apoi, roluri de mare forță în „Enigma Otiliei”, „Îmblânzirea scorpiei", „Regele Lear”, „Richard al III-lea”, „Cine are nevoie de teatru”, „Danton”, „Ondine”, „Amanţii însângeraţi"… Ultimul său rol pe scena Naționalului a fost în 2007, Luigi din „Sâmbătă, duminică, luni", piesa lui Eduardo De Filippo, regizată de  Dinu Cernescu, spectacol care după premiera din 2007, a fost deosebit de longeviv și bine apreciat de public.

Traian Stănescu a colaborat  constant cu posturile de radio și televiziune, jucând în spectacole care i-au consolidat poziția de actor de rangul I: „Suflete tari” și „Jocul ielelor” după Camil Petrescu, „Stâlpii societății” de H. Ibsen, „Cuza” în regia lui E. Tudoran, „Ochii care nu se văd”- serial sau ”Tandreţea lăcustelor”.

În cinematografie, a debutat în „Dragoste lungă de-o seară” regizat de Horea Popescu (1963), fiind distribuit, apoi, în producții cinematografice ca : „De trei ori București”, „Surorile Boga”, „Probleme personale", „Orgolii”, în filmele din seria „Mărgelatu”: „Drumul oaselor”, „Trandafirul galben”, „Misterele Bucureștilor”, „Masca de argint”, „Colierul de turcoaze”.

 În anul 2000, a fost distins cu Medalia Comemorativă ”Mihai Eminescu” în semn de recunoaștere a valorii recitalurilor sale de poezie, iar în 2004 a fost răsplătit cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor.

În 1977, s-a căsătorit cu actrița Ilinca Tomoroveanu, alături de care a format unul dintre cele mai respectate cupluri din lumea teatrală.

În acest an, pe 27 martie - Ziua Mondială a Teatrului -Traian Stănescu, născut tot pe 27 martie (1940) la Făget,în județul Timiș, împlinise venerabila vârstă de 82 de ani!

 

Cei care vor să-i aducă un ultim omagiu actorului Traian Stănescu pot merge miercuri, 13 aprilie 2022, începând cu ora 13.00, la Biserica Izvorul Tămăduirii-Mavrogheni (strada Monetăriei nr. 4). Slujba religioasă va începe la ora 14.00.

Joi, 14 aprilie, la ora 10.00, sicriul va fi depus la Teatrul Național București unde va avea loc o slujbă, începând cu ora 12.00.

Slujba de înmormântare va avea loc la capela cimitirului Bellu, începând cu ora 14.00.

 

×
Subiecte în articol: Traian Stănescu