x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură TNTm, spectacolele lunii septembrie

TNTm, spectacolele lunii septembrie

de Magdalena Popa Buluc    |    06 Sep 2024   •   23:55
TNTm, spectacolele lunii septembrie

A mai rămas o zi până la prima întâlnire a publicului cu spectacolele Naționalului timișorean, în noua stagiune teatrală 2024 - 2025.

Astfel, în acest sfârșit de săptămână, mai exact, sâmbătă, 7.09, în Sala Mare a Teatrului Național, apreciații actori Matei Chioariu, Alina Ilea, Cristina König și Romeo Ioan vor înnoda o hilară împletitură de adevăruri conjugale temporare, căutând ADEVĂRUL, în spectacolul semnat de Radu Iacoban pe textul lui Florian Zeller.

În continuare, marți,  10 septembrie, petrecem O NOAPTE FURTUNOASĂ. UN EXERCIȚIU după I.L. Caragiale, un spectacol în regia Adei Lupu Hausvater, eveniment care îi aduce la rampa Sălii Mari a Teatrului Național pe Ion Rizea, Matei Chioariu, Marin Lupanciuc, Darius Zet, Oana Antonovici și Cora Similian.

Miercuri, 11 septembrie, la Studio UȚU, actrița Roberta Popa reconstituie în spectacolul MATA HARI povestea palpitantă a artistei omonime, personaj al cărei rol în istoria primului război mondial, dar și în cel al emancipării femeilor este cercetat în textul Cristei Bilciu.

Din nou la Sala Mare, joi, 12.09, Claudia Ieremia intră în rolul Emiliei Apostoae, într-una dintre cele mai savuroase și lucide discuții despre întâlnirea dintre mentalitate și memorie  - SUNT O BABĂ COMUNISTĂ de Călin Ciobotari după romanul lui Dan Lungu, regia Antonella Cornici. I se alătură actorii Ion Rizea, Roberta Popa, Cătălin Ursu, Ana Maria Cojocaru, Doru Iosif, Iuliana Crăescu, Matei Chioariu, Romeo Ioan, Alecu Reus, Cristian Szekeres, Marin Lupanciuc, Darius Zet, Ionuț Iova și Raul Lăzărescu.

Duminică, 15.09, Sala Mare a Teatrului Național găzduiește spectacolul Teatrului „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe, LA RONDE de Yann Verburgh după piesa lui Arthur Schintzler, „Hora iubirilor”, un spectacol despre care regizorul său, Eugen Jebeleanu, afirmă că „este în primul rând un manifest politic și intim despre sexualitate. Piesa lui Yann Verburgh este un text curajos care vorbește fără pudoare despre polivalențele relațiilor amoroase în epoca noastră, în pragul unei noi revoluții sexuale”. Spectacolul este prezentat în cadrul programului Egal, în cadrul căruia Teatrul Național din Timișoara pune bazele unui circuit cultural fluent prin schimburi de spectacole și turnee.

Din nou în lumea lui Caragiale, spectacolul O SCRISOARE PIERDUTĂ, purtând semnătura regizoarei Ada Lupu Hausvater, este programat marți, 17 septembrie, în Sala Mare, făcându-și spectatorii să se întrebe printre hohote de râs, ca de fiecare dată, dacă I.L. Caragiale a văzut înaintea vremii sau dacă lumea noastră a rămas în urmă. Distribuția reunește câțiva dintre cei mai iubiți actori ai trupei Teatrului Național din Timișoara – Claudia Ieremia, Ion Rizea, Matei Chioariu, Romeo Ioan, Cătălin Ursu, Andrei Chifu, Doru Iosif, Bogdan Spiridon, Ionuț Iova, Adrian Jivan și Andrei Zgăbaia.

Următoarele spectacole ale lunii septembrie sunt reunite ca un memento pentru regizorul Ion-Ardeal Ieremia, un artist care le lipsește foarte mult atât colegilor lui, cât și publicului. Astfel, miercuri, 18.09, la Studio UȚU va avea loc o nouă reprezentație a spectacolului AEROPORT de Ștefan Caraman, fiind urmat de spectacolul DUREREA FANTOMĂ de Vasili Sigarev, programat sâmbătă, 21.09, la Sala Mare și de spectacolul AMINTIRI DIN EPOCA DE ȘCOALĂ de Mihaela Michailov, care va avea două reprezentații duminică, 22.09 și miercuri, 25.09, la Studio UȚU.

Luna septembrie în spectacole de teatru se încheie la Naționalul timișorean vineri, 27 septembrie, cu spectacolul ANIVERSAREA de Jeroen van den Berg, regia Traian Șoimu, avândui-i în distribuție pe actorii Alina Ilea, Robert Copoț, Jasmina Mitrici și Bogdan Spiridon.

Ora de începere a spectacolelor este 19:00. Biletele pot fi achiziționate pe site-ul www.tntm.ro și fizic, la Agenția de bilete Mărășești, str. Mărășești nr. 2, orar marți – duminică, orele 11-19.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×