x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Elvis Presley Performanţe

Performanţe

06 Aug 2007   •   00:00

De-a lungul timpului, Elvis Presley a căştigat numeroase trofee, printre care trei premii Grammy.

De-a lungul timpului, Elvis Presley a căştigat numeroase trofee, printre care trei premii Grammy.

Celebra cameră de la Graceland, ticsită cu titluri, nu mai are ne-voie de prezentare. Elvis a atins recorduri peste recorduri, a văndut peste un miliard de discuri (mai mult decăt oricare alt artist), a primit premii de aur, de platină sau multiplatină pentru 131 de albume diferite. Totodată i-au fost acordate trei premii Grammy (unul la 36 de ani, pentru intreaga carieră) şi a fost numit la 16 ianuarie 1971 unul dintre cei 10 Tineri ai naţiunii, titlu acordat de Camera Mică a Comerţului Statelor Unite. Printre distincţiile care i-au fost acordate după moartea sa, se află şi inscrierea in "Rock & Roll Hall of Fame" (1986), la "CMA’s Country Music Hall of Fame" (1998) şi la "GMA’s Gospel Music Hall of Fame" (2001). Nici un alt artist nu este membru in toate cele trei societăţi.

RECORDURI. Pănă la sfărşitul vieţii, Elvis doborăse toate recordurile existente in acel moment in lumea muzicii: inregistrase peste 700 de piese din toate genurile, rock’n’roll, hillbilly, pop music, country şi western, rythm and blues, balade de dragoste, gospel, muzică patriotică etc. Vănduse pănă la moarte 600 de milioane de discuri single sau albume, iar in 1984 compania RCA Records a anunţat că vănzările totale, puse cap la cap, "ar putea inconjura pămăntul de două ori". Primul său single, care ajunge pe locul 1 in topuri, "Heartbreak Hotel", obţine şase discuri de aur şi se vinde in 6.780.000 de exemplare. Filmul "Love me Tender" şi-a recuperat cheltuielile de un milion de dolari in trei zile de la premieră, fiind primul film din istoria Hollywoodului care reuşeşte această performanţă. Show-ul televizat prin satelit, prin reţeaua Mondovision, din Hawaii, in 1973, are un miliard de telespectatori din intreaga lume, depăşind numărul celor care au asistat la momentul primului pas al omului pe Lună. "Don’t be Cruel" e prima melodie care ajunge pe primul loc concomitent atăt in topul pop, căt şi in cel de muzică country şi rythm and blues.

LĂNGĂ PREŞEDINTE. Deşi "Regele" a avut numeroase intălniri cu personalităţile vremii (Frank Sinatra, John Lennon, David Bowie, Bob Dylan şi mulţi, mulţi alţii), cea mai controversată a fost in 1970, cu preşedintele Statelor Unite ale Americii, Richard Nixon. Lanţul evenimentelor care au dus la intălnirea dintre cele două simboluri culturale a decurs abrupt, fără nici un fel de pregătiri anterioare. Unul dintre agenţii prezenţi la Casa Albă, Bud Krogh, relata: "Pur şi simplu, la un moment dat, in dimineaţa zilei de 21 decembrie, limuzina lui Elvis a oprit in faţa Casei Albe, iar unul dintre insoţitorii săi a coborăt şi i-a inmănat ofiţerului de gardă de la poartă o scrisoare destinată preşedintelui. Starul rock solicita o audienţă pentru a discuta o posibilă implicare intr-un program federal de combatere a traficului şi consumului de droguri. Elvis solicita să primească o imputernicire. «Voi aştepta aici pănă voi primi insigna şi imputernicirea de agent federal. Am studiat in profunzime problema abuzului de droguri şi tehnicile folosite de comunişti pentru a spăla minţile americanilor. Consider că mă aflu chiar in mijlocul problemei, in locul de unde pot oferi cel mai mare ajutor in lupta impotriva acestor ameninţări!», se preciza in scrisoarea semnată de Elvis.

In jurul prănzului, Elvis a păşit in Biroul Oval, imbrăcat cu costumul său extravagant, cu ochelari de soare şi două medalioane impunătoare din aur".

"Voi aştepta aici pănă voi primi insigna şi imputernicirea de agent federal. Am studiat in profunzime problema abuzului de droguri şi tehnicile folosite de comunişti pentru a spăla minţile americanilor"

Elvis Presley

×
Subiecte în articol: elvis elvis presley 6 august 2007