x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Tamara Buciuceanu-Botez Modestie neverosimilă

Modestie neverosimilă

de Loreta Popa    |    10 Aug 2009   •   00:00
Modestie neverosimilă

Nu poate fi confundată cu nimeni. Irezistibilă. Inimitabilă. Unică. "Isoscel" a fost rolul carierei sale, un rol de legendă.



Tamara Buciuceanu-Botez este una dintre acele minuni create pentru ca oamenii de rând să înţeleagă ce înseamnă harul. Privirea ei poate oglindi toată tristeţea, apoi toată voioşia, toată candoarea lumii. Şi totuşi, este de o modestie neverosimilă. De la bun început, a fost chemată de regizorul Nicolae Corjos să interpreteze rolul profesoarei de matematică, Isoscel. Au făcut primii paşi împreună în crearea acestui personaj de neegalat în "Declaraţie de dragoste", continuând cu "Liceenii", apoi cu "Extemporal la dirigenţie", "Liceenii rock'n'roll". Au mai colaborat şi la filmul "Alo, aterizează străbunica!".  Nicolae Corjos nu-şi găseşte cuvintele prea uşor atunci când vine vorba despre doamna Tamara Buciuceanu-Botez. "Tamara Buciuceanu-Botez este un titan. Dacă s-ar naşte termenul de «titană» l-aş folosi. Aş schimba limba română pentru Tamara. Mi-o amintesc într-un spectacol de estradă la Grădina Boema, unde juca alături de Alexandru Arşinel, Stela Popescu şi Corina Chiriac, iar Tamara era nu europeană, ci mondială. În toate genurile, de la dramă la comedie, de la operetă la muzică uşoară, de la film la teatru, Tamara este la nivel mondial. Eu am avut mare noroc cu ea, dar şi ea cu mine, pentru că Isocel a devenit un rol emblematic. A avut multe roluri în film şi teatru, dar cred că rolul acesta din seria «liceenilor» este unic. Îmi amintesc că am vrut să-i ofer rolul principal din filmul «Alo, aterizează străbunica», dar Tamara arăta mult prea tânără pentru rol, drept pentru care am optat pentru o altă actriţă extraordinară, Mimi Enăceanu, iar Tamara a avut rolul femeii de serviciu, pe care l-a creat impecabil. Mă gândesc că aş face astăzi un remake la acest film şi i-aş oferi din nou rolul principal. Dar mi-e teamă că Tamara este tot prea tânără şi voi fi nevoit să aduc un machior de la Paris care să o îmbătrânească. Îi doresc Tamarei Buciuceanu-Botez multă sănătate! De asemenea, îmi doresc mie să mai fac filme cu ea!", a încheiat regizorul Nicolae Corjos.

"APROPIATĂ SUFLETULUI MEU"

"Este cumva o soluţie unică, vorbind despre Tamara Buciuceanu-Botez, adică într-un mod reverenţios. Şi reverenţios este puţin spus pentru că se găsesc cuvinte destul de greu", spune regizorul Mircea Mureşan. "Tamara este apropiată sufletului meu şi dincolo de faptul că este o actriţă magnifică, este de o delicateţe şi un umor minunat, are o căldură sufletească incredibilă. Se apropie faţă de prieteni, în orice caz cu noi este prietenă foarte bună. Ne iubim şi ne respectăm reciproc şi când zic noi mă refer şi la mine, şi la Rodica Mureşan."

"UN ROL MIC, DAR IMPECABIL JUCAT"

Regizorul Mircea Mureşan continuă: "De câte ori vorbesc despre film sunt puţin sentimental şi în acelaşi timp puţin bucuros pentru că sunt recunoscut mereu ca fiind regizorul serialului «Toate pânzele sus» şi prea puţini mă întreabă despre «Ion», «Răscoala» sau «Horea». De aceea cred că şi mai puţină lume ştie că Tamara Buciuceanu-Botez a făcut un rol excepţional în filmul meu, «Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii». O interpreta pe Doamna Herdelea şi cred că acest rol a însemnat enorm pentru cariera ei. Chiar şi în «Toate pânzele sus» a avut un rol foarte mic, dar a venit cu mare plăcere. Mi-a spus: «Vin pentru că îmi face plăcere să fiu cu voi împreună». Era un rol mic, era soţia căpitanului Portului Sulina, Enigărescu. Dacă mai ţineţi minte, cel căruia Anton Lupan îi dăruieşte cărţi şi îl învaţă să scrie şi să citească. Ea era nevasta lui, aducea de mâncare şi la un moment dat se pregăteşte chiar să tragă cu arma, să apere şi corabia când ei pleacă nu ştiu unde să-l caute pe Spânu. Un rol mic, dar impecabil jucat".

ZECI DE CREAŢII
"Din păcate nu am reuşit să o distribui în mai multe filme, aşa cum aş fi dorit. Ea merită cu prisosinţă respectul nostru al tuturor şi al spectatorilor care au văzut-o în teatru, în zeci de creaţii extraordinare. Dar şi în filme, cum a fost «Liceenii», de exemplu, unde a creat un model de profesor de liceu. În continuare ea este neastâmpărată şi îi dorim să joace pentru că este prezentă în mai multe teatre. Sperăm în continuare să-i dea Dumnezeu sănătate şi să se bucure de tot ce are pe lume", a încheiat Mircea Mureşan.

"Am vrut să-i ofer rolul principal din filmul «Alo, aterizează străbunica», dar Tamara arăta mult prea tânără (...) Mă gândesc că aş face astăzi un remake la acest film şi i-aş oferi din nou rolul principal. Dar mi-e teamă că Tamara este tot prea tânără şi voi fi nevoit să aduc un machior de la Paris care să o îmbătrânească"

Nicolae Corjos

×
Subiecte în articol: tamara buciuceanu-botez