x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Adevarul all inclusive

Adevarul all inclusive

de Gabriela Vranceanu Firea    |    18 Aug 2006   •   00:00
Adevarul all inclusive

Si, pentru ca notiunea de "all inclusive" este cvasinecunoscuta la noi, am vrut sa testez la fata locului cum se face economie de piata pragmatica, profitabila, profesionista din turism, investind in ceea ce se cheama conceptul de "ofera-i totul turistului pentru a se simti bine si sigur va reveni sau va face prietenilor si colegilor o recomandare calduroasa".

Dupa declaratia incendiara a fostului sef al turismului romanesc, urmata de demisia acestuia, m-am intrebat de nenumarate ori, in sinea mea sau in public, ce a vrut sa spuna, de fapt, alaturand in aceeasi fraza un fel de injuratura romaneasca impreuna cu caracterizari deloc magulitoare de-spre turismul nostru. Chiar si dupa demisie - mult prea putin explicata - a ramas un gust amar. Operatorii turismului din Mamaia trebuie sa fi petrecut pe marginea plajelor concesionate cand au repurtat un asemenea succes. Ministrul a plecat, insa problemele sunt la locul lor.

Cu ceva jena trebuie sa marturisesc faptul ca si eu ma aflu printre romanii care ar putea fi considerati "tradatori de neam si de tara" si care au plecat sa-i imbogateasca pe altii care fac bani frumosi din turism. Cineva spunea, chiar la inceputul sezonului, ca presa este de vina, pentru ca face reclama tentatiilor turistice din Grecia, Turcia, Bulgaria - publicitatea probulgareasca i-a scos din minti pe unii - si am putea continua cu destinatii de vis din Cipru, Italia, Franta, Spania.

Si pentru ca notiunea de "all inclusive" este cvasinecunoscuta la noi, am vrut sa testez la fata locului cum se face economie de piata pragmatica, profitabila, profesionista din turism, investind in ceea ce se cheama conceptul de "ofera-i totul turistului pentru a se simti bine, si sigur va reveni sau va face prietenilor si colegilor o recomandare calduroasa".

Vazand ce inseamna turismul all inclusive de 5 stele din Belek, Turcia - o statiune la 35 de kilometri de Antalya, gandul meu este unul singur: suntem atat de departe cu turismul nostru, fata de gradul de civilizatie la care s-a ajuns aici, incat nu stiu de cati ani am avea nevoie pentru a recupera.

De la curatenia sclipitoare de peste tot - camere, toalete, piscine, restaurante - si pana la grija ca nu cumva turistul sa se plictiseasca, totul este facut dupa un concept stiintific, in spatele caruia cu siguranta stau ani de experienta si cercetari de piata costisitoare.

Si amabilitatea tuturor intra in pret. De la chelneri, picolite, cameriste si pana la receptioneri, animatori, antrenori de aerobic in aer liber sau acvatic.

Contra unor preturi cuprinse intre 500 si 1.000 de euro de persoana, in functie de ce club alege turistul, acesta poate beneficia de tot ceea ce are bun acasa si, in plus, de tot ceea ce si-ar fi dorit acasa si nu are. Marea curata si nisipul fin, sezlonguri la discretie, fara bataie pe ele, prosoape, halate de baie, sucuri si inghetate peste tot, la fel ca si alte bauturi pentru cei care se aventureaza sa bea alcool in soare.

Copiii vor fi cu siguranta cuceriti de toboganele cu apa, de aqua parcuri, spectacole cu delfini, discoteca in spuma, tot felul de jocuri si concursuri dedicate lor, in care pot primi premii motivante.

Iar seara nu are cum sa treaca fara un spectacol - in fiecare seara altul - , de la varietati pana la concerte, de la karaoke pana la seri grecesti (sic!).

Despre mancare nu am spus inca nimic, pentru ca pur si simplu nu cred ca cineva si-a dorit un fel anume si nu l-a gasit printre zecile de platouri asezate pe mese, care par sa nu se mai sfarseasca, deasupra carora falfaie steagurile nationalitatilor care au ales turismul turcesc. Rusi, germani si romani se relaxeaza impreuna in confortul turcesc. Primele doua natiuni, pentru ca nu prea au unde sa-si petreaca vacanta de vara la ele in tara. Cea de-a treia - adica noi, romanii - , pentru ca nu mai avem cum sa revigoram, sacrificandu-ne vacantele noastre, turismul din tara.

Si luati in calcul faptul ca englezii si olandezii sunt in Bulgaria, tot alaturi de romani.

Fiecare cuvant de lauda pentru turismul din alta tara este dureros de greu de suportat pentru un roman care-si iubeste tara. Nostalgia nu tine insa nici de foame si nici de respect. Din ea ne mai puteam hrani prin anii ’90. Acum e vremea profesionistilor. Din turism, din transport, din orice domeniu. E bine ca, la nivel guvernamental, se da atentie macar Deltei. Ea ar putea deveni motivul relansarii noastre ca tara cu peisaje mirifice, dar de care mana omului si, mai ales, mintea lui nu au stiut sa profite, in sensul bun al cuvantului.

Poate la anul...
×
Subiecte în articol: editorial