x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Afară cu sconcsul!

Afară cu sconcsul!

de Marian Nazat    |    27 Iul 2012   •   10:25

Prefacutul Traian Boicotescu si-a schimbat iarasi conceptiile despre viata si referendum. Nu-l mai intereseaza procentele de duminica, deloc chiar, fie ce-o fi ! Iar aia care se vor baricada in casa, boicotand plebiscitul, bravo lor, baieti dastepti ! Ce coliziune cu suspendatul, ce iresponsabilitate civica ? Doar nu-l credeati cand vorbea despre morala ? Haida-de, morala si Basescu, baba si mitraliera.... Vorbea si el sa n-adoarma, sedus pe veci de propriile minciuni. Omul asta minte cu atata naturalete incat, si daca iti arata cartea de identitate, n-ai nicio siguranta ca e ala din poza.

Putea sa-l cheme si Golanescu, si Smecherescu, si Mitocanescu, si Hotescu, si Minciunescu, orisicum, toate i se potriveau. Acum isi zice Victimescu si nu m-as mira ca de Ziua Tricolorului, deasupra urnei de vot (de nu s-o ascunde de furia calicimii), sa mai verse niscaiva lacrimi propagandistice. Fariseismul si impostura individului au facut epoca in tara strivita de grobianismul oficial. Mitomania basesciana e una de Guiness Book, zau !, si ma mir ca n-a primit inca o diploma de acolo. Dumnezeule, cum de omul acesta, cu atatea stricaciuni de caracter, ne-a fost presedinte aproape un deceniu ? Cum de ne-am lasat prostiti vreme indelungata de scamatoriile lui obscene ? De imbarligaturile lui diabolice si de mitocania cea mai groasa posibila ?

De vreo cateva zile tipa de-i plesnesc venele de la gat, acompaniat de echipa-i de lingai detestabili, ca "pucistii' pregatesc o masiva frauda. Pe toti patapievicii, dar insul si-a pierdut orice ramasita de bun simt ! Tocmai el, campionul continental al fraudelor sa bata apa-n piua cu furaciunea electorala ! Tocmai el, ale carui mandate stau si azi sub semnul smenului securisto-interlop ! Tupeul cumatrului puscariasului Bercea Mondial e patologic. Si intratabil, cat timp bourenii din grajdul de la Cotroceni ii tin isonul si-i justifica ticalosiile cu toptanul. Mai nou, lunecosul filozof Liiceanu l-a asemuit cu bunicuta din "Scufita Rosie'. Vasazica, capcaunul umbla in hainele neprihanitei batranici printre intelectualii lefegii ai statului acaparat de-o clica pustiitoare. Ei, bine, nu m-as fi gandit vreodata ca mardeiasul de copii e personaj nevinovat de basm...

Firesc, manipularea savarsita de devotatul Gabriel s-a desfasurat in numele unor principii etico-filosofice, al conceptelor cu staif elitist. Discursul partinic-partizan al discipolului traianic s-a circumscris maidanului fotbalistic. Parabola, desigur, trebuia inteleasa de norodul defel pe placul fabulistului de conjunctura. Cica se injura doua galerii patimase, si pe nimeni nu intereseaza frumusetea spectacolului. Dar, din pacate, unii ar incerca sa-i cumpere pe arbitri si sa falsifice jocul decisiv. Deodata, mi s-a parut ca dizerteaza "Pinalti', nemteanul traseist, iar nu moralistul de la G.D.S. Am inchis dezgustat televizorul, intrebandu-ma revoltat la ce-s buni intelectualii simbriasi cumparati de putere. Camera s-a umplut cu un miros greu, astupator, de sconcs.

Tara intreaga duhneste de la vietatea pe care ne caznim s-o alungam, dar nu izbutim. Pe oriunde paseste, aerul se strica pe loc si atmosfera se impute ingrozitor. Traim astupandu-ne nasul, sa nu cumva sa ne sufocam cu duhoarea otravita imprastiata de sobolanul cu coada vargata. Sconcsul ne-a marcat destinul si nu stiu daca vom scoate curand miasma fetida din noi. Destui s-au obisnuit cu mirosul si-i canta ode, ni-l vand ca pe al mai fin parfum. Reclama costa, dar sponsorii nu se dau in laturi, platesc pesin numai sa pastreze sconcsul in gradina din Deal. Sa le garanteze astfel imunitatile felurite si averile indecente. Afara cu puturosul patruped, afara !

×