x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Antonescu-Băsescu, fetiţele de pe centură

Antonescu-Băsescu, fetiţele de pe centură

de Dan Constantin    |    04 Mar 2014   •   18:35

Un banc vechi are corespondenţă în situaţiile văzute în bâlciul politic care a însoţit remanierea guvernamentală. Două fetiţe care îşi căutau clienţi pe bulevard, săltate de miliţieni, sunt interogate, de rutină. Nutzy explică elevat, cu vorbe de intelectuală, că se întorcea de la muncă şi nu avea legătură cu cea mai veche meserie din lume. Miliţianul, impresionat, îi dă drumul. Mimi, mai vulgară, la întrebarea privind ocupaţia, răspunde: “şi eu tot curvă, da’ n-am vocabular ca Nutzy”.

Asta a fost, condensată, prestaţia celor doi politicieni aflaţi în aceeaşi barcă, Băsescu Traian şi Antonescu Crin. De la o firmă care ar trebui să reprezinte în cel mai înalt grad stabilitatea şi echilibrul României, Băsescu Traian a bălmăjit un pachet de motivaţii încâlcite pe care se bazează opoziţia lui la instalarea Cabinetului Ponta 3. În declaraţia-avertisment Băsescu repeta din două în două vorbe sintagma “guvern ilegitim”.

Guvern ilegitim în sus, guvern ilegitim în jos. Plimba Băsescu vorbele care, pe post de frânar constituţional, şi-a dat din nou măsura de pescuitor în ape tulburi şi de cititor al unor texte cu interpretări şmechereşti. “Zice la Constituţie că nu pot să anulez votul Parlamentului, da nu zice la carte în cât timp trebuie să primesc jurământul!” Antonescu, în Parlament, avea vorbele “intelectualei Nutzy” din bancul vechi. A explicat avântat, fetiţa senatorială, cât de morali au fost liberalii care au plecat pe nepusă-masă spre Opoziţie. Antonescu învârtea meşteşugit frazele, învelind dezertarea din USL cu teoria economică şi înaltele principii (vai!) de moralitate. Dorind să scape de privirile acuzatoare ale milioanelor de oameni care au crezut în sinceritatea angajamentului anti-Băsescu, Antonescu bătea aerul din Parlament cu gesturile disperate ale celui care vrea să scape de înec. Cu ochii verzi apoşi şi gesturi teatrale arunca povara eşecului politic în barca PSD, având argumente mai elaborate desprinse din confuzia exprimată anterior de Băsescu. Şi el lansa obsesiv tema “guvernului ilegitim”, şi el cerea demisia lui Ponta.

Nici Nutzy şi nici Mimi – surorile celor două persoane transpuse în politică ­ nu aveau minima răspundere să deschidă fereastra, să vadă spre focul din ţara vecină, Ucraina. Cocotele doreau şi acţionau concertat pentru a crea şi în România o criză politică. Întâmplător sau nu, în acelaşi timp cu discursul lui Băsescu, la Kremlin, Putin repeta şi el sintagma “guvernului ilegitim” instalat la Kiev.
Un protocronism între ideile politice lansate aproape simultan la Moscova şi Bucureşti.
Iată ce nu vor să ştie Nutzy şi Mimi de pe centura politicii Româneşti.


×