Un amic m-a sunat din străinătate să-mi spună că în urmă cu câteva săptămâni a vorbit cu cei de banca de unde are cardul, care i-au atras atenţia că-i expiră cartea de identitate. Adică, în loc să-l avertizeze emitentul actului, i-a spus banca, dar asta nu i-a folosit prea mult. El a plecat din ţară şi înainte de asta i-a sunat de pe aeroport pe cei de la bancă să se scuze că nu şi-a putut schimba buletinul şi să le spună că oricum n-are nevoie de el, deoarece călătoreşte cu paşaportul. Persoana de la bancă l-a întrebat cât timp e plecat, prietenul meu i-a răspuns că 4 luni, iar operatorul i-a replicat că nu-i deloc bine, fiindcă după 3 luni banca are obligaţia să-i restricţioneze accesul la cont. Sigur că total surprins clientul a apucat să îngaime că nu vede de ce să i se blocheze contul, din moment, ce locul naşterii, numele părinţilor, CNP-ul şi figura din poză sunt aceleaşi. Şi de ce banca preferă să-i limiteze accesul la cont, în loc să-l stimuleze să facă tranzacţii în el şi să câştige. Dar, argumentele l-au lăsat rece pe interlocutor care i-a zis sec: Asta-i legea!
Imediat după ce mi-a fost relatată această poveste mi-am amintit de campania de popriri a Fiscului, care le ordonă băncilor să le umble clienţilor în conturi şi să vireze bani către stat fără să le ceară acordul. Asta arată că băncile comerciale se supun nu doar reglementărilor băncilor centrale independente, ci şi legislaţiei guvernamentale. Chiar dacă interesul lor e ca prin conturi să se învârte sume cât mai mari, ele se consolează cu comisionul de poprire şi îşi „omoară” clientela.
Dar dacă statul îi constrânge pe bancherii privaţi să fie mai întâi gardieni fiscali ori poliţişti, şi abia apoi să aibă grijă de interesele proprietarilor şi clienţilor, de ce nu se apucă băncile să emită buletine de identitate şi să încaseze impoziteĂ Dacă ştiu să ia taxele restante din conturi, probabil că au capacitatea să le administreze şi pe cele depuse în termenul legal, iar dacă îi informează pe români mai repede decât poliţia că le-au expirat buletinele, pot să le şi emită, pentru că, în definitiv, sunt tot nişte carduri. Iată cum externalizarea unor activităţi ar face economii importante la buget.