x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Bani pentru cultura

Bani pentru cultura

de Mona Musca    |    02 Noi 2005   •   00:00

Fie ca te afli la putere sau in opozitie, principiile care iti guverneaza activitatea trebuie sa ramana aceleasi. De aceea, nu pot accepta din partea colegilor din Alianta D.A. ceea ce am criticat la fostii guvernanti. Trebuie sa-mi respect principiile in care cred, pe care le-am aparat vreme de patru ani, si cuvantul dat in campania electorala si prin intermediul programului de guvernare.

De cincisprezece ani incoace, principala problema cu care se confrunta viata noastra culturala este lipsa banilor. Bugetul alocat Ministerului Culturii a fost de la an la an mai redus si eu insami l-am acuzat, in calitate de parlamentar, pe ministrul din perioada 2000-2004 ca nu a sustinut cu suficienta fermitate demersurile facute de comisiile de cultura pentru alocarea unui procent mai mare pentru cultura.

In calitate de parlamentar al opozitiei, am promis, vreme de patru ani, ca, in cazul castigarii alegerilor, Alianta D.A. va spori partea din bugetul de stat alocata Ministerului Culturii si Cultelor. Ca ministru al culturii am realizat o proiectie bugetara - pe care am discutat-o cu reprezentanti ai Ministerului Finantelor - prin care ceream pentru MCC o suma echivalenta cu 0,30% din PIB, fata de 0,15% in anul precedent.

Recunosc faptul ca 2005 a fost probabil cel mai dificil an din istoria postcomunista a Romaniei. Sase reprize de inundatii catastrofale, gripa aviara, respectarea promisiunii facute in campania electorala privind cota unica de impozitare de 16%, costurile integrarii europene, presiunile foarte mari dinspre domenii care afecteaza viata a milioane de oameni, precum sanatatea si invatamantul, au schimbat fundamental datele bugetului si au scos cultura de pe lista de prioritati a Guvernului. Inteleg perfect faptul ca, in actualele conditii, dublarea procentului din PIB alocat MCC devine utopica. Cred insa ca ar fi fost nevoie de un gest simbolic, menit sa indice vointa actualilor guvernanti de a sprijini cultura. In acest sens, propun marirea bugetului MCC cu macar 0,05% din PIB!!! Ar fi un semnal ca, si in plan cultural, Romania se indreapta in directia corecta, dar si ca ne tinem cuvantul dat in campania electorala.

O marire a bugetului alocat culturii, de la 0,15% la 0,20% din PIB, venita intr-un an ca acesta, ar oferi certitudinea ca, in conditii normale, procentul de 0,30% din PIB ar fi fost unul realist si ca, in perspectiva, exista sanse sa ne apropiem de o cota considerata decenta la nivel european (aproximativ 1% din PIB). Dincolo de latura simbolica, o asemenea decizie ar avea si efecte cat se poate de concrete. In prezent, cele mai multe dintre marile proiecte ale MCC au finantare zero sau, in cel mai fericit caz, sunt subfinantate. In felul acesta, insasi strategia MCC este pusa sub semnul intrebarii, iar credibilitatea ministerului si a Guvernului este grav afectata.

Nu se poate face cultura fara bani. Or, ar trebui sa se stie, integrarea europeana prevazuta pentru anul 2007 presupune si integrarea culturala. Or, de ce integrare culturala poate fi vorba cata vreme si un proiect cu imensa miza simbolica si de imagine precum Sibiu capitala culturala europeana - 2007 beneficiaza de doar jumatate din resursele financiare necesare.

Un guvern care ignora nevoile culturii isi neaga propria sa menire. Necunoscand rostul si rolul culturii in propria ta tara, nu ai cum sa stii cat de mare este importanta culturii pentru integrarea europeana. Patrimoniul cultural reprezinta identitatea unei tari. El trebuie protejat pentru ca reprezinta cartea noastra de vizita, actul nostru de identitate in contextul viitoarei Europe unite. Protejarea patrimoniului cultural este o obligatie imensa nu doar fata de Romania, ci fata de Europa, pentru ca, din momentul integrarii in UE, el va deveni parte componenta a patrimoniului european. Or, nu poti pretinde statutul de componenta a patrimoniului european cu monumente degradate, cladiri (odinioara superbe) care stau sa cada, vitralii sparte, pete de culoare care au fost odata fresce. Eu am propus comisiilor de cultura sa fim solidari in a da un semnal de vointa politica prin cresterea bugetului alocat MCC la 0,20% din PIB. Voi merge, in numele comisiilor reunite de cultura, sa prezint aceasta cauza Comisiei de buget.

Fie ca te afli la putere sau in opozitie, principiile care iti guverneaza activitatea trebuie sa ramana aceleasi. De aceea, nu pot accepta din partea colegilor din Alianta D.A. ceea ce am criticat la fostii guvernanti. Trebuie sa-mi respect principiile in care cred, pe care le-am aparat vreme de patru ani, si cuvantul dat in campania electorala si prin intermediul programului de guvernare.

×
Subiecte în articol: editorial cultura culturii