x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Banii negri: impozit sau inchisoare

Banii negri: impozit sau inchisoare

de Lavinia Sandru    |    07 Mar 2006   •   00:00
Banii negri: impozit sau inchisoare

Romania devine o tara tot mai nesigura in ceea ce priveste mediul de afaceri. Argumentele, pe care le aveam pana acum pentru a cere sa se investeasca la noi, incep sa nu mai stea in picioare. Oamenii de afaceri sunt arestati fara sa fie judecati. Afacerile lor sunt lasate in aer si nimeni nu-si pune problema cati angajati raman pe drumuri sau cate procente din PIB aduc afacerile lor.

Alegerile din anul 2004 au schimbat niste oameni cu alti oameni, au schimbat niste grupuri de interese cu altele, niste grupuri de presiune cu alte grupuri de presiune. De fapt, sunt tot aceleasi grupuri si aceiasi oameni. Difera doar procentul pe care-l iau intr-o afacere si influenta de care dispun. Difera siguranta cu care dorm unii noaptea, pentru ca stiu ca sunt ceilalti la rand.

Totul se petrece ca intr-o telenovela siropoasa care nici macar rating prea mare nu reuseste sa faca. De cateva saptamani suntem martorii unei vanatori de vrajitoare. Toti ne intrebam cat va dura ea si cate capete vinovate sau nevinovate trebuie sa cada. Ne intrebam in acelasi timp si daca se va face distinctia intre ele, pentru ca deja se depasesc toate limitele.

Romania devine o tara tot mai nesigura in ceea ce priveste mediul de afaceri. Argumentele, pe care le aveam pana acum pentru a cere sa se investeasca la noi, incep sa nu mai stea in picioare. Oamenii de afaceri sunt arestati fara sa fie judecati. Afacerile lor sunt lasate in aer si nimeni nu-si pune problema cati angajati raman pe drumuri sau cate procente din PIB aduc afacerile lor.

In tot acest timp, clasa politica alearga pe o pista falsa atunci cand este vorba despre averi si despre impozitarea lor. Pana la urma, disputa din cadrul coalitiei guvernamentale referitoare la confiscarea averilor nici macar nu vad sa fi avut vreo finalitate. S-au amenintat unii pe altii, s-au facut in toate felurile prin presa, dar pana acum nu s-a prea intamplat mare lucru.

Adevarul si solutia cea mai buna sunt pe undeva pe la mijloc. Sigur ca atunci cand cineva dobandeste o anumita suma de bani fara sa plateasca impozit pentru ea, acea avere trebuie sa-i fie confiscata de stat. Daca ne-am afla in anul 2087, asa s-ar si intampla. Din pacate, suntem doar in 2006 si pana acum in nici o tara, care a incercat sa depaseasca perioada de tranzitie, nu ne-a fost dat sa vedem asa ceva. Peste tot, banii castigati au fost impozitati si s-a incercat o trecere in legalitate a posesorilor lor.

Una dintre propuneri era ca si la noi sa se intample la fel. Avem si noi suficient de multi romani care au muncit in strainatate la negru si care pana acum s-au cam ferit sa-si aduca banii in tara. Trebuie sa intelegem ca este o mare diferenta intre banii castigati la negru si cei obtinuti in urma unor acte de coruptie. Sunt de acord ca acestia din urma trebuie confiscati cu orice pret, dar pe primii ii putem impozita si nu vom avea nici o problema. Pana la urma ce vrem: sa confiscam banii si cine stie prin ce buzunare vor ajunge, pentru ca nu vom reusi sa rezolvam nici a mia parte din problema coruptiei romanesti; sau sa le dam voie romanilor sa-si aduca banii de afara si sa-i investeasca in tara lor? Vrem arestari sau vrem bani pentru romani? Vrem spectacol sau vrem sa rezolvam o problema?

Ar mai fi un lucru la care nu prea se gandeste nimeni. Pe oamenii politici i-am verificat si i-am rasverificat. Ii punem in fiecare an sa-si scrie declaratiile de avere si scriem vreo trei saptamani articole despre ei. Dar de functionari de ce nu se ia nimeni? Despre averile lor de ce nu spune nimeni nimic? Sunt atatia functionari in ministere care aproba credite si fel de fel de proiecte. Provenienta averilor lor de ce n-o verifica nimeni? Sunt momente in care este tot mai evidenta "dictatura functionarilor" si nu se vorbeste nicaieri despre asta. Nici despre vreun procuror n-am auzit sa se intrebe cineva de unde a avut banii ca sa-si cumpere nu stiu ce casa. Cercul s-ar putea extinde tot mai mult. Pe masura ce s-ar extinde, ne-am da seama ca ne este tot mai usor sa ne rezolvam problemele, avem tot mai putine neclaritati si tot mai multe certitudini, iar in jurul nostru toate s-ar invarti, pentru ca noi sa traim mai bine si sa nu fim deranjati de nimic.

Am sa-l sprijin pe Bodu doar daca am sa vad ca are dreptate si e de buna credinta. Daca insa face jocul cuiva, si nu "jocul romanilor", si toata aceasta ofensiva de-a se controla tot ce misca si mai ales tot ce deranjeaza in Romania se va dovedi ca a fost facuta la o comanda politica, atunci sa se astepte din partea mea sa ma comport ca un adversar de care va trebui sa-i fie teama. Sigur ca am sa ma gandesc ca poate PD-ul se razbuna acum, pentru ca, in momentul in care si-au impartit ministerele in guvern, el n-a reusit sa-si ia nici un minister care sa-i aduca si lui comisioane.

PS. Cred ca definitia data de Orban coruptiei - "o afacere in care nu implici Partidul Democrat", va ajunge sa circule ca banc.
×
Subiecte în articol: editorial banii