Ca si cum s-ar fi temut, de fapt asa si era, sa nu se trezeasca iarasi in fata unor intrebari incomode, la care sa nu aiba raspuns, presedintele Basescu n-a ocolit intalnirea cu mass-media pe Aeroportul Otopeni, la plecarea spre Bruxelles, dar a limitat-o la o scurta nici nu poti sa-i spui declaratie de presa, pornind apoi in pas alergator spre avion, aproape fara sa rosteasca pana la capat ultimul cuvant.
Ce-ar fi putut sa spuna? Ca, desi e repudiat de 90% din electorat si facatura sa politica a fost rasturnata de la Putere, desi mai nimeni nu-l mai crede, iar pana si partenerii occidentali se uita la el ca la o ciudatenie sau privesc prin el ca prin sticla, el continua sa se cocoseasca si sa pretinda, citind mereu abuziv Constitutia, ca e indreptatit sa vorbeasca in numele tarii si sa angajeze viitorul ei? Sigur ca nu avea cum sa recunoasca asa ceva, e in situatia unui schior pe care doar vreun copac il mai poate opri, el nu-si da seama ca trebuie sa franeze. Ca are acest comportament care aduce prejudicii tarii e problema lui si a postacilor platiti, care nu pregeta sal ridice in slavi ca pe motul tarii. Dar ca acest mod de falsa coabitare cu Guvernul afecteaza grav treburile si imaginea tarii, asta e de-acum o problema urgenta, pe care Parlamentul trebuie sa o transeze.
Ce am aflat totusi de la Traian Basescu, la plecarea spre Belgia? Ca e vorba despre o "sesiune informala" a Consiliului European, despre o reuniune a sefilor de stat si de guvern la un dejun, deci nu se vor adopta documente si, ca atare, nici opinia publica nu va fi informata substantial. Desigur, insa, se vor discuta chestiuni stringente intr-o Uniune care trece printr-o grava criza economica, in primul rand financiara, iar Zona euro se clatina rau de tot.
Basescu a mai precizat ca va sublinia ca "Romania va sustine fara rezerve actualul Tratat fiscal". Tot fara rezerve l-a asumat B[sescu si cand nu avea un asemenea mandat, iar o serie de tari l-au declinat sau au avut serioase retineri, pe care evolutiile economico-financiare le-au accentuat. Sunt voci in Occident cu mult mai multa autoritate decat a lui Basescu, care afirma ca, prin constrangerile bugetare si de deficit incluse, Tratatul risca sa obstructioneze cresterea economica si ca anumite prevederi ar trebui revazute. Intamplator sau nu, asemenea opinii vin dinspre state care s-au dezvoltat puternic prin investitii masive facute tocmai prin asumarea unor deficite bugetare.
Nu-i cazul Romaniei, care a avut si are deficite reduse, iar dezvoltarea economica e la piciorul broastei. Vrea Basescu sa si ramana acolo? Ii place o tara cantonata pe ultimul loc din UE si respirand doar datorita austeritatii bezmetice pe care el insusi a impus-o, urmat de un guvern abulic, neinstare sa i se opuna si sa-i explice ca o tara se administreaza altfel decat un barcaz? Presedintele Basescu, desi la Bruxelles e vorba de o reuniune informala, exprima un punct de vedere si angajeaza astfel din nou tara, in perspectiva summitului de la 28 iunie, fara barem a se fi consultat cu actualul Guvern.
Probabil, revenit la Bucuresti, va binevoi sa-i spuna lui Victor Ponta si Cabinetului acestuia - adica exact celor care au de condus, de gestionat tara - cateva vorbe despre cum a... reprezentat el Romania si catre ce decizii a inclinat. Desigur, daca va binevoi sa faca pana si acest gest si nu va socoti suficient ca prim-ministrul si ministri sa afle ce au de facut doar prin intermediul unor interviuri pe care le va acorda TVR si B1. Se poate spune ca traim intr-o tara normala?!