x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Băsescu, provocarea de toamnă

Băsescu, provocarea de toamnă

de Petru Calapodescu    |    27 Sep 2012   •   14:12

Inca de cand a fost data publicitatii agenda fixata de Traian Basescu pentru sedinta CSAT, avand in centru "strategia de refacere a credibilitatii externe a tarii" era evident ca reinstalatul presedinte la Cotroceni gandise reuniunea ca un prilej de rafuiala cu Ponta, unul din principalii artizani ai suspendarii sale. Suspendare care, dupa cele 7,4 milioane de vot pe care scria "Pleaca si lasa-ne in pace!" - cum i se strga si acum seara de seara sub ferestrele Cotroceniului - ii va atarna greu de glezne lui Basescu, manariile interne si externe prin care a scapat nedemis neavand cum sa le faca sterse cu buretele.

Asadar, "refacerea credibilitatii tarii"... E de mirare ca Victor Ponta nu a vazut de la bun inceput dimensiunea cursei care i se intindea, ca la stalpul infamiei urma sa fie legat el, nu altcineva. Nu poti reface ceva ce nu a fost distrus. Si, atunci, cine a fost tatorul distructiv? Se astepta cineva ca Basescu sa se arate cu degetul, spasit, pe sine insusi, pentru ca a mintit Comisia Europeana, cancelariile europene, ori pe trimisul Departamentului de Stat al SUA, invocand, fara sa roseasca, o bezmetica lovitura de stat, inchipuita doar in mintea sa si a ciracilor sai? Sa-i faca Basescu de doi bani pe Monica Macovei, pe Cristian Preda si pe alti emisari ai sai, care tipau din rarunchi pe la Bruxelles ca-n Romania se prabuseste democratia? Se punea problema devoalarii oficiale in CSAT ca un intreg sistem (SIE, ICR, ambasade si consulate), aflat in subordinea lui Basescu, nu i-a ascultat ordinele, chiar daca era suspendat? Evident, nu. Cine, atunci, mai ramasese sa fie executat ca terminator al credibilitatii Romaniei? Desigur, doar Antonescu, Ponta si Guvernul USL. In context, alt casus belli - achizitionarea dorita de Guvern a avioanelor F16, in conditii mult mai avantajoase, din Portugalia, iar nu din SUA, cum vrea Basescu - are o importanta mai mica si probabil ca nu isca scandal.

Este surprinzator, in aceste conditii, ca premierul a rezistat atacurilor basiste din sedinta CSAT fie si 40 de minute. Dar totodata, daca mai era nevoie, a aratat si cat de mult "doreste" Basescu o reala coabitare cu un Guvern de alta culoare. Pe care, in urmatoarele doua luni, pana la alegeri, nu va evita nici o provocare, nici o implicare a institutiilor ce-i sunt instrumente prea plecate ale politicii sale, spre a-l subrezi, odata cu majoritatea parlamentara din jurul USL, care-l sustine. Deloc intamplator, chiar in aceste zile are loc o adevarata ofensiva, fortele probasiste atacand in tromba, pe toate fronturile. Curtea Constitutionala anuleaza unul dupa altul actele guvernamentale si cele ale Parlamentului. ANI si Parchetul General, inclusiv DNA, lucreaza cu spor. Sefisoarele de la CSM pleaca la brat, lipite ca doua siameze, la Bruxelles, preocupate, dupa cum s-a anuntat, de Mecanismul de Cooperare si verificare. Dar sa-i zica lu' mutu ca nu si sa se planga din nou ca nemernicii de politicieni ai Puterii vor sa confiste justitia, iar odiosii ziaristi le terorizeaza, criticandu-le pe ele, cariatidele sistemului.

In acest timp, in USL, chiar si la nivel guvernamental, s-a instalat, parca, o apatie, o stare de moleseala, o acceptare a rolului de sac de box. Nefireasca pentru o uniune politica zdravana si serioasa, care acum sase luni se batea sa dea jos un regim care prabusise tara, nefireasca nici pentru o grupare viabila, hotarata sa castige cu un scor convingator alegerile.

×