x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Bună ziua!

Bună ziua!

de Tudor Octavian    |    20 Feb 2008   •   00:00

SCRIITORUL DE LA PAGINA 3
Un deputat independent a observat că foarte mulţi oameni nu dau Bună ziua când trebuie şi a propus în acest sens o lege: toată lumea să înveţe obligatoriu să zică frumos, nu mormăit, Bună ziua, iar cei care nu respectă litera legii să fie amendaţi.


SCRIITORUL DE LA PAGINA 3
Un deputat independent a observat că foarte mulţi oameni nu dau Bună ziua când trebuie şi a propus în acest sens o lege: toată lumea să înveţe obligatoriu să zică frumos, nu mormăit, Bună ziua, iar cei care nu respectă litera legii să fie amendaţi.


Legea a zăcut în Parlament câţiva ani, fiindcă la rând veneau altele şi tot timpul se iveau urgenţe. Când deputatul le amintea colegilor de legea lui, unii îl luau peste picior: Mă, n-ai fost tot tu cu legea aia a chiştoacelor?! Într-adevăr, deputatul mai propusese cu ani în urmă o lege, conform căreia toţi cetăţenii, fără excepţie, prinşi că aruncă de sus, de la ferestrele blocurilor, chiştoace în capul trecătorilor să fie împuşcaţi pe loc.


Unii au mania curăţeniei şi a ordinii. Deputatul aşa fusese crescut de maică-sa şi de taică-său, să fie politicos, să nu azvârle gunoiul în stradă, să ducă batista la nas când strănută, să nu scuipe în lift şi, în general, să nu se poarte ca un mârlan, care ar fi mai bine să locuiască într-o cocină decât într-un oraş. După ce a călătorit, pe linie de serviciu, în câteva ţări din Africa şi Asia, unde dezordinea şi murdăria erau la ele acasă, deputatul a devenit mai tolerant şi a renunţat la chestia cu împuşcatul. O amendă zdravănă, şi-a zis el, la români e de ajuns. De îndată ce Camera a pus legea lui în dezbatere, PRM-ul a făcut scandal. Cum adică, au sărit deputaţii peremişti, noi n-avem pic de demnitate naţională? Până şi aici să-i maimuţărim pe unguri?!! Avem o tradiţie în mormăit, o avem şi pe aia cu săru’ mâna, şefu’!, de ce să nu venim cu ceva original? La noi, când ne pleacă un deputat sau un senator la alţii, a mai zis politicianul, îi spunem prieteneşte Hai siktir! şi uite că nu se supără nimeni. De ce neapărat Bună ziua ca ungurii?


PSD-ul, şi el, a fost hotărât împotriva legii. De altfel, era de aşteptat. Oamenii lui Iliescu nu mai obişnuiesc, încă din 2006, să le spună Bună ziua oamenilor lui Geoană, iar oamenii lui Vanghelie nu obişnuiesc din naştere. Şi, apoi,  ce rost are să votezi legea unui independent, care nu numai că n-ar aduce voturi, ci dezbină şi mai tare populaţia. Electoratul nostru tradiţional, a obiectat pe bună dreptate un deputat PSD, e sărac, are pensie mică, vai de mama lui, cum să-l mai chinuim şi cu legea asta! Ştiţi că un om care dă de zece ori Bună ziua consumă caloriile unei omlete? Dar cei mai vehemenţi au fost liberalii. Asta l-ar obliga pe premier, au strigat ei, să-i dea Bună ziua preşedintelui. Ca să nu  mai spunem că şi preşedintele ar trebui să răspundă. Or, Constituţia nu precizează cine trebuie să spună întâi Bună ziua.Legea, fireşte, a căzut la vot. În sine, n-ar fi fost o nenorocire, numai că după ea urmau a fi dezbătute, la pachet,


Legea înjuratului de mamă, Legea pişatului în spatele blocurilor şi Legea gunoaielor aruncate în parcuri. Ce mai freamăt, ce mai zbucium, codrul clocoti de zgomot şi de arme, şi de bucium!

×
Subiecte în articol: editorial legea