Surprinzatoare si greu de explicat revenirea lui Emil Boc in fotoliul de primar al Clujului. Inaintea scrutinului, multa lume il dadea drept perdant sigur, in orice caz mult mai vulnerabil decat alti pedelisti de marca. Decat Flutur, bunaoara. Pentru ca - deoarece Udrea, Videanu sau Basescu, simboluri ale catastrofalei si abuzivei guvernari pedeliste - nu candidau nicaieri, era de asteptat ca resentimentele populatiei sa se reverse de la sine asupra micului rachitelean. Si la Cluj se taiasera lefurile si pensiile, si la Cluj se tunsesera ajutoarele sociale, alocatiile pentru mame si persoane cu dizabilitati, si Clujul suportase, asemenea intregii tari efectele unei politici bicisnice, reprezentate, pana la urma, de Boc, chiar daca pe post de executant supus, de sluguta docila, de Hopa-Mitica al Cotroceniului.
Este posibil ca, luand in calcul doar aceste handicapuri electorale, contracandidatul lui Boc, Marius Nicoara, dar si USL-ul local, sa-l fi socotit pe fostul premier victima sigura si sa nu fi pus suficient pe tapet, intr-o campanie severa, ispravile acestuia ca prim-ministru, sef al unei guvernari de pomina prin incompetenta si prin coruptie. Totusi, de unde si pana unde aceasta optiune electorala neasteptata a cetatenilor de sub Dealul Feleacului? Doar inima larga a romanului - "Iarta-l, ca-i de-al nost'!" - nu ajunge.
Cred ca in cazul lui Boc a functionat celebra siretenie taraneasca si, sub masca sa de aiurit si de gafeur, se ascunde un smecher care si-a pregatit, pentru sine, refugiul pentru dupa plecarea din Palatul Victoria inca din prima zi de cand i s-au dat pe mana painea si cutitul, banii tarii. Bani pe care i-a pompat cu sarg spre Clujul sau, ba si in Rachitelele ce tindeau sa devina un Scornicesti al zilelor noastre, iar un audit ar trebui sa vizeze legalitatea si corectitudinea acestor alocari. O sosea de centura enorm de costisitoare, un stadion, sumedenie de alte lucrari edilitare, asfaltari peste asfaltari, sume provenite din fondurile primului ministru sau din bugetele ministerelor Dezvoltarii si al Transporturilor revarsate "fara numar, fara numar" si continuu asupra Clujului - cand altor mari orase nu li se aloca mai nimic - au ramas pe retina locuitorilor cu inscriptia "Ce mult iubeste Boc orasul nostru!". Si au facut... voturi acum.
Mai ales ca Boc a stiut sa le invoce permanent in campania electorala, promitand ca-si va continua proiectele. Dar omitand ca nu mai are pe mana Bugetul national, ca mari investitori, ca Nokia, satui de promisiunile sale desarte, si+au facut bagajele si au plecat, sau ca, sub protectia sa, sefi ai administratiei locale s-au dovedit a fi niste spagari ordinari. A jucat la cacealma si a castigat.
Adaugati niste buletine carate, de persoane anapoda, in saci desigilati, alte incidente ciudate, ca si inversunarea suspecta cu care presedintele Biroului electoral, consatean cu Boc, s-a renumararii voturilor, si vom avea o reteta care, multiplicata la alegerile de la toamna, dupa ce USL nu va avea cum sa deschida robinete de lapte si miere peste tara, poate avea urmari mult mai serioase. Qui habet aures...