x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Când revine pe bursă primul milion/miliard deturnat?

Când revine pe bursă primul milion/miliard deturnat?

de Ionuț Bălan    |    17 Noi 2021   •   07:30
Când revine pe bursă primul milion/miliard deturnat?

Nu știu cum se face, dar observ că mereu ne lovim de primul milion. Nu întreb nici de data asta cum l-au făcut, chit că în cazul unora a fost vorba de un miliard, ci mă preocupă doar de ce banii nu-s aici, în România, indiferent cui aparțin. De ce au fost ei lăsați să plece în alte zări, străine? Chestiunea invocată este una extrem de importantă, fiindcă respectivii bani au fost extrași din nivelul de trai, bunăstarea e o noțiune legată de cantitatea de capital investită pe cap de locuitor și astfel se explică de ce suntem vai de capul nostru, am sărăcit... până când cei ce doresc să acceadă la putere ajung să le ceară înapoi o parte din bani celor cărora tot ei li le-au dat și în loc să-i țină în afaceri se apucă să se fălească precum țăranul ajuns cu vila/iahtul/limuzina.

Deh, în România capitalistă interbelică altfel stăteau lucrurile. Din păcate, în momentul de față nu mai avem nici evreii care aduceau echilibrul în Moldova, nici germanii ce o făceau în Transilvania și apoi - împreună cu evreii - în Vechiul Regat. Am preferat să-i vindem la bucată începând cu anii ’50, ne-am bucurat că le-am cumpărat pe mai nimic mașinile și casele, și ne mai miră că banii zac în simboluri ale luxului, în loc să ruleze în afaceri! Și nu doar că nu mai avem evrei care legau business-ul și ridicau nivelul educațional, ci am mai lăsat și o grămadă de proști cu origine sănătoasă să se îmbogățească. Când fură cineva cu deficit educațional nu-și pune problema nici cât fură, nici de unde. Tocmai de aceea nu trebuia să-i fie permis oricui să fure. N-ar trebui, numai că statul e social!

Nu vreau însă să uităm de unde a pornit discuția. De la miliardul care se putea întoarce sub formă de unități de fond mutual, de bani puși la lucru prin intermediul bursei de valori, dar care n-a revenit și asta se vede în lipsa de prosperitate. O parte a banilor, mai ales cei deturnați după 2009, e posibil să fi făcut cale întoarsă într-un soi de SIF, care prin natura sa e un fond de investiții închis, dar ei au fost canalizați, în special, spre companii naționale sigure, deja supracapitalizate. Nu acolo e nevoie de bani, ci în din în ce mai subțirea zonă tradable rămasă, ca să asigure sporuri de productivitate și, odată cu ele, venituri private și fiscale.

×