x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cap sau pajură?

Cap sau pajură?

de Ana-Maria Păunescu    |    25 Feb 2012   •   21:00
Cap sau pajură?

E, probabil, una dintre cele mai vechi metode pentru a lua o decizie, cand nu mai avem idei sau rabdare sa masuram consecintele. Nu are logica, nu cred ca are reguli, dar chiar ii ajuta pe cei care nu stiu sau nu vor sa-si aleaga singuri drumul, sa hotarasca repede, fara ezitare, care e urmatorul pas care trebuie facut pentru a iesi dintr-o situatie-limita. De fapt, daca stam bine sa ne gandim, toate momentele banale in care nu stim cum sa procedam ni se par, la momentul lor, cele mai importante situatii din viata. Pentru asta exista monedele, pentru a ne iluziona ca nu suntem singuri si ca avem pe sfatul cui conta.

Si la fotbal, asa se incepe. Capitanii de echipa aleg cate o fata a monedei, iar arbitrul, aparent detasat de situatie, da cu banul pentru a stabili pe care jumatate de teren joaca fiecare in prima repriza si cine are posesia mingii la inceput. Simplu. Si de necontestat. Copiii, cand incep sa joace sotron, dupa ce deseneaza pe asfalt patratele, scot un ban ca sa vada cine intra primul in lupta. Cand se fac oamenii de zapada, cel putin cand se faceau pe vremea mea, micutii imbracati gros si cu caciula ninsa se certau, pentru ca fiecare voia sa aiba grija de partea de sus. Atunci, ca sa nu mai existe probleme, cel mai mare dintre ei intreba: cap sau pajura? Si se stabilea ordinea in care faceau cei trei mari bulgari.

Chiar si la facultate, cand se presupune ca oamenii deja sunt destul de mari, cat sa se poata intelege cu maturitate, exista mici situatii de criza. Cine sa stea la examen pe randul de la fe­reastra, cine sa ramana in prima banca, cine ca vina sa ia orarul pentru tot restul grupei? Cu o moneda se rezolva daca exista prietenie si umor. A da cu banul inseamna, intr-un fel, a incerca sa traiesti la intamplare. Nu e cea mai buna forma de a lua decizii, nu e cel mai sigur mod de a alege, la un semafor, daca sa facem stanga sau dreapta, dar e o metoda de a mai scapa din responsabilitate, de a incerca sa ne pacalim ca viata nu e asa de complicata cum spun unii. V-ati intrebat vreodata? Cap sau pajura?

×
Subiecte în articol: editorial