x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cazi albe, cazi vernil, dar si chiuvete maro

Cazi albe, cazi vernil, dar si chiuvete maro

de Tudor Octavian    |    05 Dec 2006   •   00:00
Cazi albe, cazi vernil, dar si chiuvete maro

In blocurile muncitoresti din cartierul Zori Noi 1 toate cazile ar fi trebuit sa fie albe.

Ca-n toate celelalte blocuri de altfel. Cine primea apartament prin repartitie lua ce i se dadea. In 1986, cand primul secretar din judet a zis "Ce-ar fi sa le dam oamenilor cate putin de ales. Dar nu mult, ca se obraznicesc. Sa incepem, tovarasi, cu cazile. Sa aleaga omul muncii intre alb si bleu. Sau, ma rog, intre alb si vernil", constructorii au optat pentru varianta vernil. Si a inceput nebunia. Femeile voiau vernil, barbatii voiau cazi albe. Sau invers. Stia tovarasul primsecretar ce stia. Cand dai brusc prea multa libertate, poporul ti se urca in cap. Unii chiar au divortat din pricina cazilor. Veneau muncitorii din Zori Noi 1 la primul secretar si i se plangeau: Tovarasu’, va rugam, mai usor cu libertatea asta, ca nu mai e de trai!

Circula vorba ca in cartierul Zori Noi 2 or sa se dea si chiuvete la alegere, care albe, care maro. Normal, si in Zori Noi 1 s-au ivit unii cu pretentii. Nu le era de ajuns ca puteau sa aiba cazi vernil, acum li se facuse si de chiuvete maro. Atunci a inceput coruptia, cand s-a slabit nitel surubul. Ca si cum daca primeau toti, dar absolut toti, in mod echitabil, numai cazi albe pateau ceva. In baie te bagi sa te speli, nu sa cazi pe ganduri. Multi din cei care au primit cazi vernil nu se mai sapuneau, de cum dadeau drumul la apa, s-o prinda pe aia calda. Nu, cadeau intai pe ganduri si apoi se spalau prostii cu apa rece. Libertate, libertate, dar nici asa, sa innebunesti tara cu libertatea. Zvonul s-a dovedit a fi fost adevarat. In Zori Noi 2 s-au bagat experimental chiuvete maro, iar niste smecheri din Zori Noi 1 le-au dat bani constructorilor, i-au corupt cum s-ar zice, si au luat ei chiuvetele maro. Fiind experimentale, nu erau maro, maro, ca pantofii, ci cacanii. Totusi, era o schimbare. Cadea smecherul pe ganduri in cada vernil si, cand se oprea si apa rece, se clatea in apa retinuta din vreme in chiuveta maro, batand usor in cacaniu.

Mai, ce-i dezordinea aia de la voi din judet, i-ar fi zis tovarasul Ceausescu primului secretar, face fiecare ce vrea?! Poate c-a zis, poate ca n-a zis, fapt e ca-n ultimele blocuri date in folosinta toate cazile erau iarasi albe. Si-n consecinta, femeile nu s-au mai certat cu barbatii.

Uneori, fericirea e sa n-ai de ales. Cand nu ai cu cine te compara, mori convins ca nu ti-a lipsit nimic in viata. Ce, parca simti vernil daca te balacesti intr-o cada vernil, si devii mai maro cand te speli intr-o chiuveta maro?! In cartierul Zori Noi 1, unii mai nebuni, care au inteles gresit bunavointa primului secretar, si-au vopsit cazile cu duco violet, dar tot murdari veneau la serviciu. Haideti sa fim odata sinceri si sa recunoastem ca toate cazile astea colorate, pe care ni le-au adus turcii si italienii dupa 1990, mai mult au zapacit oamenii. Iar divorturile, din cauza nevestelor care poftesc la cazi si la bideuri roz, se tin lant. Era el un dobitoc, Ceausescu, dar macar la cazi se pricepea. Si, bineinteles, la privati. Cand ai cada alba, e buna si privata din fundul ograzii, dar cand incepi sa vrei cazi verzi pe pereti, e-te-te na, nu mai poti daca n-ai si tron tricolor!

×
Subiecte în articol: editorial albe cazi maro vernil zori zori noi