x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ce pot face scamatorii cifrelor

Ce pot face scamatorii cifrelor

de Sorin Roşca Stănescu    |    06 Ian 2013   •   15:55

Am insistat, şi nu întâmplător, asupra importanţei cruciale a bugetului. Modul în care el va fi întocmit ne va arăta cât de consistentă este preocuparea Guvernului Ponta 2 de a reporni România. Şi de a schimba din temelii acele mecanisme promovate de regimul Traian Băsescu, care au adus această ţară în situaţia în care se găseşte. Dar condiţia sine qua non a unui buget care să răspundă unor asemenea exigenţe este corectitudinea cifrelor. Din această perspectivă sunt toate premisele ca bugetul să iasă greşit. Şi un buget aruncat în aer aruncă în aer România. Vinovaţi sunt scamatorii cifrelor.
   
A existat o greşeală de mari proporţii, care a condus la decapitarea Institutului Naţional de Statistică. Reprezentanţii acestui institut au greşit calculele cu nici mai mult, nici mai puţin decât 20 de miliarde de lei. A zburat preşedintele, dar situaţia nu pare deloc a fi rezolvată. Din simplul motiv că procedurile, în general, ale acestui institut, moştenit aproape intact de pe vremea lui Ceauşescu, sunt ele însele greşite. În întreaga sa istorie, INS a fost dresat, deci specialiştii săi au fost dresaţi, să mintă cifrele. Ar trebui schimbat nu un om, ci întreaga conducere. Dacă ar fi să ne gândim numai la ultima ispravă. Sau la penultima. Cea legată de rezultatele, pe care încă nu le avem, ale recensământului din 2011.
   
Neavând datele recensământului, analizele INS, în baza cărora se elaborează bugetul, sunt greşite, chiar fără eroarea care a condus la decapitarea şefului acestei instituţii. Din simplul motiv că noi nu ştim câţi români există. Câţi cetăţeni. Câţi români necetăţeni. Câţi dintre cetăţeni se găsesc pe teritoriul statului. Câţi dintre cetăţeni sunt plecaţi peste mări şi ţări. Câţi dintre ei nu se mai întorc. Câţi sunt plătitori de taxe. Câţi nu. Câţi şomeri avem cu adevărat. Şi aşa mai departe.
   
Cum ar putea fi calculat, chiar fără lamentabila eroare săvârşită zilele trecute, Produsul Intern Brut pe cap de locuitor, când ai o sumă greşită sau nu, dar nu ştii la cât să o împarţi? Or, în baza PIB-ului pe cap de locuitor, atât în plan intern, cât şi în plan extern, se fac nenumărate analize, se trag concluzii, se iau măsuri, se alocă fonduri. Asemenea cifre stau la baza bugetului de stat. Dacă cifrele sunt greşite, şi bugetul de stat este greşit.
   
Guvernul Ponta 2 mai are timp ca, înainte de a definitiva bugetul, să pună biciul pe funcţionarii Institutului Naţional de Statistică. Să stoarcă de acolo toate informaţiile corecte. De necontestat. Şi, în baza acestora, să facă proiectul de lege. Altfel, e de rău. Atunci când ne punem problema să repornim România şi când la baza acestei întreprinderi stă bugetul de stat, nu avem nevoie de scamatori ai cifrelor.
   
Abia după aceea ne permitem să sugerăm insistent Guvernului Ponta 2 că, dincolo de stimularea pe orice cale a sectorului privat, dincolo de investiţii masive care să aducă valoare adăugată şi locuri de muncă, să taie fără milă cheltuielile inutile. O parte dintre cele de la Cotroceni. Sau ale serviciilor secrete, în special SPP. Sau de la CSM. Sau de la CNSAS. Sau de la CNA. Sau de la ANI. Şi aşa mai departe.

Sursa: CorectNews

×