x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ceata lui Pitigoi

Ceata lui Pitigoi

de Tudor Octavian    |    19 Sep 2006   •   00:00
Ceata lui Pitigoi
NE-AM INVATAT CU IDEEA ca numai patronul e indreptatit la ultimul cuvant sa spuna te angajez sau nu te vreau. La New York, am cunoscut si romani care isi alegeau ei patronii. Nu mergeau pana intr-acolo incat sa le ceara CV-ul sau sa-i convoace la un interviu, insa le discutau foarte amanuntit firea, puterea de intelegere, sansele de a tine afacerea vreme indelungata. In tara, indurau marlania unui sef ca pe o fatalitate a contractului de munca, dar in America se contaminau repede de la climatul general, dominat de liberul arbitru, si indrazneau un punct de vedere demn asupra relatiilor la locul de lucru.

IN SPITAL, tarziu dupa miezul noptii, pe coridorul unde se plimbau ceasuri de-a randul insomniacii si bolnavii, care se regaseau sufleteste miscandu-se, un ins cu o fata cadaverica a venit drept spre mine, cu bratele deschise, ca si cum ma cautase vreme indelungata si in sfarsit ma gasise. "Omule - mi-a zis el - o sa traiesc!" Cu cateva minute in urma aflase ca infectia de la rinichi incepea sa cedeze, ca avea sanse reale sa se faca bine si isi manifesta bucuria imbratisandu-l pe primul strain care-i iesea in cale. Mi-am amintit de intamplare zilele trecute cand un domn, pe care-l stiam cu familie mare si tot timpul inglodat in datorii, m-a coplesit cu efuziunile sale, desi la drept vorbind prea apropiati nu fuseseram niciodata. "Tudore - mi-a soptit transpirat de fericire, dar atent sa nu participe la bucuria secretului pe care mi-l concesiona prea multa lume si sa o dilueze - Tudore, gata, am scapat de saracie!" Parca ar fi spus: Tudore, o sa traiesc, mi s-a dat o sansa!

AM DISCUTAT de mai multe ori la telefon cu o doamna sau, ma rog, cu o persoana a carei voce n-avea nimic din timbrul unui barbat, i-am spus de cateva ori apasat "sarut mana" si chiar "sa fiti iubita", ca sa descopar ca era un mascul paros cu glas de fetita sfioasa. Nu m-a intrebat nici de ce i-am zis "sarut mana", nici de ce i-am urat mare noroc in amor. Isi purta contradictia fara ranchiuna si era si de inteles de ce: avea unsprezece copii.

ZBURLEALA UNORA, la efectele asa numitei Dosariade, trimite nu numai la zicala: "Unde dai si unde crapa" ci si la ver- surile acelea sprintene de cand eram copii: Ceata lui Pitigoi / Dai intr-unul, tipa doi"

LA TARA, o batrana isi caineaza ginerele, care s-a pus rau cu primaria. Baba are si o explicatie a conflictului: baiatul a dat in patima ganditului.

UN ROMAN DIN CANADA imi dezvaluie secretele unor demonstratii contra lui Ceausescu la Ottawa, care la vremea respectiva pareau a conta pe multimi de manifestanti: "Da’ de unde, eram vreo paisprezece cu totii, insa chemam toate televiziunile si ne luau din toate directiile. Si eu, cand ne dadea la stiri, ma minunam ce multi paream!"

×
Subiecte în articol: editorial