Nu trebuie sa te pricepi la medicina de urgenta, ci doar sa fi fost martorul transformarii ei intr-o unitate de elita, si ai toate motivele sa-l consideri pe doctorul Raed Arafat un profesionist si un om de calitate. Daca ai fost atent la viata politica recunosti fara ezitare un nemernic. Raed Arafat si Traian Basescu reprezinta doua tipologii perfect opozabile. Primul, constructorul dedicat si plin de bun-simt; al doilea, licheaua cu vocatie de demolator. De aici si tensiunea imensa dintre cei doi, care, difuzand in societate, a resuscitat indignarea, revolta si sentimentul de solidaritate.
Atitudinea obisnuit badaraneasca a lui Traian Basescu aplicata lui Raed Arafat si obsesia de a face din orice o afacere pentru camarila sa au varsat paharul nemultumirilor romanilor, inghitite in sec in ultimii ani. Obsesia pentru privatizarea serviciului medical de urgenta continua programul de distrugere a serviciilor publice, a acelor activitati pe care statul le garanteaza cetateanului: educatie, sanatate, mass-media publica. Rand pe rand, Traian Basescu s-a 'ocupat' de ele, si sub sloganul reformarii/moderni-zarii statului le-a dinamitat structurile de rezistenta, aducandu-le in ruina.
Din textul Constitutiei a facut o vorba goala. Declamand binele, a lucrat in numele raului; urandu-i poporului sa traiasca bine, l-a impins spre pribegie. Acte criminale cu premeditare sau doar iresponsabile? Consecintele pentru romani sunt aceleasi: dezbinare si saracie. Energia distructiva degajata denota o imensa ura si-l face suspect mai degraba de o cauza patologica, delir demolator.
Nimic nu pare sa dusmaneasca mai mult decat ideea de cetatean. A promovat cu tarie individualismul, concurenta absurda, indiferentismul, autismul politic, idotizarea si trairea vietii de pe azi pe maine. Daca cetateanul mai misca inca, va avea grija Traian Basescu sa-l omoare cu zile. Neputand fi el insusi mai bun, a incercat cu disperare sa-si mutileze poporul intr-unul mai rau dupa chipul lui.
Traian Basescu nu-l poate suferi pe Raed Arafat pentru ca acesta reprezinta ideea de medic-cetatean, omul care isi traieste profesiunea ca pe o chemare in slujba celorlalti. Tot asa uraste artistul-cetatean si orice alt profesionist care isi asuma chemarea de a se darui semenilor sai. Subordonatii il alinta cu apelativul 'Stapanul', pentru ca asta se si crede, astfel se si comporta, ca un vataf atotputernic pus de Securitatea redivivus. Omul care se substituie totului nu poate fi decat un nebun. Sau, daca se accepta ideea de malefic, tartorul legiunilor necurate. Prin politicieni-negustori ca Traian Basescu, Romania nu si-a pierdut libertatea, ci si-a vandut-o.
Anii guvernarii sale au scos si mai tare tara din tatani, au deturnat sensul unor profesii, promovand santajabilul si agentul sub acoperire: ofiteri de Securitate – telefoniste si dealeri de dosare pentru santaj; consuli ai Romaniei – colectori de
CNP-uri pentru alegerile viitoare; fete bisericesti – agenti electorali chemand la mantuire in actualul mandat pe masura fondurilor obtinute pentru catedralele unui neam facut cioburi; intelectuali – slugi gata sa-l declare ca genial pe trivial. Traian Basescu ramane cazul de cea mai mare urgenta pentru Romania.