x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Comuniștii ucrainieni condamnați la dispariție de tribunalul Popular

Comuniștii ucrainieni condamnați la dispariție de tribunalul Popular

de Vasile Leca    |    27 Oct 2014   •   17:17

Fara indoiala alegerile de la 26 octombrie, au reprezentat un moment deosebit pentru ca, rezultatul lor a consemnat ca victoriile obtinute de partidul presedintelui si cel al premierului alaturi de alte 5 partide sunt dorinta a peste 70% din alegatori pentru drumul proccidental. Noua structura a legislativului ce va fi formata va deveni principalul mijloc pentru constituirea orientarii occidentale ce poate salva Ucraina de la prabusire. Astea sunt sperantele oamenilor, aflati de mai multa vreme in deriva.

Daca alegerile parlamentare anticipate din 1994 si 2007 nu au avut incarcatura celor prezente , cele de duminica au gasit o tara ravasita de probleme si dominata de drama din Est. Scrutinul a fost calificat drept de “ importanta existentiala “ , pentru ca miza era “ supravietuirea Ucrainei ca stat”.

Cei din afara poate ca nu au realizat in totalitate acest aspect dar pentru cei din interior totul era grav si serios. Rezultatul alegerilor a confirmat optiunea din sondaje indicand aprope o treime din alegatori care au votat cu Alianta electorala “ Blocul lui Porosenko “ nascuta din fostul partid “ Solidaritatea “ al presedintelui statului Porosenko .Aderenta la partidul presedintelui,la inceput unul onorific, a fost rezultatul disperarii ,neputintei create de lipsa de perspective a societatii ucrainene dupa cadera lui Ianukovici.

Alegerile anticipate prezidentiale din mai au dat primul reper de orientare pentru un poporul debusolat.Rezultatul bun din alegeri, este explicat de expertul “ Centrului Razumkov pentru Studii Economice si Politice din Kiev ,Viktor Zamiatin , prin mai multi factori .” In primul rand ,multi asteapta de la Porodenko o rezolvare pasnica a conflictului din estul Ucrainei , in al doilea rand programul de reforme al presedintelui , intitulat “ Strategia 2020 “ , se bucura de popularitate findca promite o apropiere de UE”.

Rezultatele alegerilor actuale au transformat un” scrutin fara optiuni “ intr-o sansa pentru o alternativa reala catre un consens national indreptat impotriva “ diviziunii si vulnerabilitatii structurale a societatii ucrainiene”.

Partidul Regiunilor ,comunist, al fostului presedinte Ianukovici a fost exclus din viata politica prin vot si dupa 23 ani nu mai are loc pe scena politica.

Chiar daca evolutiile viitoare nu vor cristaliza suficient optiunea spre Vest, ramane deschiderea care va obliga Rusia sa priveasca vecinul intr-o lumina mai atenta .

Ceea ce se intampla acum in regiunile separatiste este un motiv de preocupare dar nu de disperare pentru ca aceste “ republici populare “ trebuie sa existe si singure, nu ca” buzunar adaugat Rusiei” si asta ramane de vazut.

In urma alegerilor, optiunea generala trebuie sprijinita si incurajata , nu partile, fie ele nationaliste, supranationaliste, sau ultranationaliste . Va fi greu, pentru ca avem de aface cu doctrine imbibate cu orgolii nationaliste care pot fi depasite ori prin argumente ori prin “ forta faptului implinit “ .

Din 29 de formatiuni politice intrate in campanie au fost validate 7 care vor trebui sa dea majoritatea in Rada celor 450 locuri necesare presedintelui pentru a fi sef de facto al puterii executive . Sunt conditii preliminare,dar necesare inceputului unui nou drum, posibile, pentru ca greul de acum incepe.

O Ucraina epuizata, se afla la inceputul unei ierni nemiloase , cu un razboi separatist nascut din orgoli strategice ale unui “ imperiu “ care refuza sa-si mai ajute “ fratele” cu gaz, dupa ce l-a tarat in datorii uriase .

Ceea ce este vital in acest moment, este sprijinul de data asta real al Europei, daca se doreste inceputul detensionarii situatiei din regiune . Desigur pretul este greu de evaluat dar toti stiu asta si asta este speranta . Rusia are robinetul iar Occidentul sanctiunile déjà aplicate. De modul cum va functiona strategia de ridicare a sanctiunilor economice va depinde depasirea crizei si ajuta Ucraina de a implementa cele obtinute la alegeri si depasirea iernii .

Un lucru este cert ,rezultatele alegerilor nu vor face miracole, ci vor deschide o sansa spre depasirea uriaselor deficite dar si o lectie pentru Europa cum poate rezolva probleme grave .

×