x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Consultările inutile de la Cotroceni

Consultările inutile de la Cotroceni

de Ion Cristoiu    |    28 Mai 2007   •   00:00

Acum, Traian Băsescu vine şi strigă din Dealul Cotrocenilor, in cele patru zări ale patriei: Romănii mi-au votat Priorităţile! Partide, Guvern, Parlament! E musai să treceţi la transpunerea lor in practică! Nu de alta, dar nu sunt Priorităţile mele, ci Priorităţile Poporului Romăn!



Joi, 24 mai 2007, liderii partidelor parlamentare au primit din partea lui Traian Băsescu o Invitaţie la consultări pentru luni, 28 mai 2007. Spre deosebire de alte dăţi, cănd preşedintele se mulţumea doar cu adresarea Invitaţiei, lăsănd partidele să ghicească, graţie celebrei vrăjitoare Cireşica, temele pentru care sunt chemate la Cotroceni, acum Scrisoarea cuprinde şi ceea ce şeful statului consideră a fi "teme de interes naţional".
O simplă privire aruncată pe Documentul emanat in Palatul din Deal ne dezvăluie că aceste teme sunt, in mare, cele inscrise de Traian Băsescu intr-un alt document:
Priorităţile lui Băsescu, document pus pe site-ul de campanie pentru Referendum abia miercuri, 16 mai 2007.
Desigur, consultările preşedintelui cu partidele parlamentare in chestiuni de interes naţional sunt mai mult decăt necesare.
In cei doi ani şi ceva de mandat, Traian Băsescu nu s-a prea ostenit să-şi indeplinească această datorie, decurgănd din prerogativele constituţionale.
Măcinat de ambiţii autoritare, lui Traian Băsescu nu-i prea sunt simpatice momentele autenticei democraţii, precum Invitaţiile la consultări.
Mult mai mult, infinit mai mult, domniei sale ii plac Chemările la ordine.
Sub acest semn, putem spune că in cei doi ani şi ceva de mandat au fost prezente la Cotroceni mai mult instituţiile de forţă ale Romăniei - Servicii Secrete, Parchet şi DNA - decăt partidele parlamentare.
Nu de alta, dar liderii partidelor parlamentare nu ştiu incă să ia poziţie de drepţi şi să răcnească: Să trăiţi, şefu’! Aşa vom face! Ţinănd cont de această realitate de pănă acum, am fi tentaţi să credem că Traian Băsescu, invăţănd ceva din lecţia Suspendării, s-a decis să fie, in sfărşit, preşedintele şi nu Căpitanul Romăniei.
Vineri, 18 mai 2007, intr-un interviu acordat oficiosului prezidenţial, Traian Băsescu anunţa că după Referendum va chema partidele la Cotroceni pentru a le pune in faţă Priorităţile sale. Aşadar, partidele nu sunt invitate la consultări pentru a discuta, impreună cu Traian Băsescu, teme pe care domnia sa le-a sesizat ca fiind de interes naţional, ci pentru a le soma să concretizeze ceea ce domnia sa crede că sunt Priorităţile Romăniei in perioada următoare.
La 19 mai 2007 romănii s-au pronunţat impotriva demiterii lui Traian Băsescu din funcţia de preşedinte. N-a fost vorba despre alegeri prezidenţiale in cadrul cărora Traian Băsescu a fost votat de romăni pentru a-şi indeplini un Program politic pe care le-a infăţişat in campanie.


N-a fost vorba - cu atăt mai mult - de un Referendum de modificare a Constituţiei prin care romănii i-au dat lui Traian Băsescu prerogativele lui Nicolae Ceauşescu. De unde şi pănă unde acest exerciţiu de Lukaşenko al Romăniei pe care-l propune Traian Băsescu partidelor politice, asumăndu-şi chestiuni care ţin exclusiv de Guvern şi de Parlament? Dintr-o şmecherie tipică lui Traian Băsescu. Pe tot parcursul campaniei pentru Referendum, atăt domnia sa, căt şi motoreta politică numită Partidul Democrat au cerut romănilor să voteze impotriva demiterii, motivănd pe drept cuvănt că n-a comis "fapte grave" prin care a incălcat prevederile Constituţiei.
Nici vorbă de Priorităţile lui Traian Băsescu. Atăt domnia sa, căt şi liderii PD n-au declarat niciunde că votul impotriva demiterii e un vot pentru ca Guvernul, Parlamentul, clasa politică să-i transpună in practică Priorităţile.
Miercuri, 16 mai 2007, insă, mirosind că va căştiga la Referendum, Traian Băsescu a pus repede pe hărtie Priorităţile.
Incepănd să spună, de a doua zi, că romănii merg la Referendum nu pentru a-l lăsa in postul de preşedinte, ci pentru a-i vota aceste priorităţi.

Campania pentru Referendum s-a inchis joi, 17 mai 2007, ora 24:00. E limpede că romănii n-au putut lua cunoştinţă de Priorităţile lui Traian Băsescu, fie şi pentru că acestea au fost făcute publice doar pe site-ul de campanie electorală.
Acum, Traian Băsescu vine şi strigă din Dealul Cotrocenilor, in cele patru zări ale patriei: Romănii mi-au votat Priorităţile! Partide, Guvern, Parlament! E musai să treceţi la transpunerea lor in practică! Nu de alta, dar nu sunt Priorităţile mele, ci Priorităţile Poporului Romăn!
Duminică, profitănd de transformarea Bisericii Ortodoxe Romăne intr-un chibiţ electoral, Traian Băsescu a declarat,
intr-un discurs politic ţinut intr-un Locaş al Domnului, că, la Referendum, romănii au indeplinit voinţa lui Dumnezeu! Domnia sa ar putea susţine, aşadar, că Priorităţile sale sunt Priorităţile lui Dumnezeu pentru Poporul romăn!
Excepţie (salutară) PRM, nici un partid n-a sesizat această interpretare aberantă a Referendumului. Şi s-au grăbit să ia Priorităţile pe şest ale lui Traian Băsescu drept Priorităţile Poporului romăn. Să mai spună cineva că nu e nevoie de reformarea clasei politice?!
N.B. Din agenda propusă de Traian Băsescu partidelor politice pentru consultările de azi, lipseşte o temă cu adevărat de interes naţional:
Cum s-a fraudat Referendumul de la 19 mai 2007.

×