x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cu termometrul de opinie in fundul naţiei

Cu termometrul de opinie in fundul naţiei

de Lucian Avramescu    |    18 Dec 2007   •   00:00
Cu termometrul de opinie in fundul naţiei

CIORNE
Ce miracol s-a petrecut de ieri pănă azi cănd PD recolta 28 la sută voturi la alegerile europarlamentare, iar preşedintele se imbolnăvise de icter negru constatănd rărirea pănă la sfert a fanilor? Ce minuni au făptuit? L-au reinviat pe Lazăr? Au curăţat de bube, printr-un gest, trupul lui Iov? Au revirginat-o pe Maria Magdalena? Straniu. Pe domnul Băsescu l-am văzut zilele astea lunecănd cu snowmobilul la Predeal (multe concedii are omul ăsta!). Să se tragă de aici creşterea de temperatură idolatră a naţiei?


CIORNE
Ce miracol s-a petrecut de ieri pănă azi cănd PD recolta 28 la sută voturi la alegerile europarlamentare, iar preşedintele se imbolnăvise de icter negru constatănd rărirea pănă la sfert a fanilor? Ce minuni au făptuit? L-au reinviat pe Lazăr? Au curăţat de bube, printr-un gest, trupul lui Iov? Au revirginat-o pe Maria Magdalena? Straniu. Pe domnul Băsescu l-am văzut zilele astea lunecănd cu snowmobilul la Predeal (multe concedii are omul ăsta!). Să se tragă de aici creşterea de temperatură idolatră a naţiei?


CIORNE
In zilele de Ajun, iluminate de nesperate zăpezi, institutele de sondare a opiniei publice, neliniştite ca o ţaţă care n-are porc de Crăciun, ne-au mai cadorisit cu un sondaj. Nu despre efectul scumpirii bradului asupra cotei de injurături din colind, nu despre procentul de uitare a obiceiurilor, ci despre căt il iubim de tare pe Traian Băsescu. Şi despre căt de indrăgostiţi suntem de partidul lui prezidenţial şi provindenţial. Institutele astea, pe care ţi le imaginezi asemeni unor ministere din centru, sunt compuse adesea din doi inşi cu calificări sociologice, din care unul apare ciclic la televizor şi un finanţator din umbră, al cărui profil e uneori ghicit.


Ce contează că vine Crăciunul? Ce-aţi zice de un sondaj despre căţi fac şi căţi nu fac sarmale, nu pentru că n-au carne tocată, ci pentru că n-au cratiţă, plită şi acoperiş deasupra capului? Un sondaj prin sate despre căţi ţărani işi execută porcul, respectănd norma europeană, prin electroşocuri? Sonda de opinie, vărătă in fundul naţiei, ne arată că iubirea de Băsescu a crescut iar peste 50 la sută (după ce mai ieri se clătinase rău de tot!) şi ne mai spune că adularea partidului său ocupă fix 40 la sută. Nicio zecimală, nicio virgulă, niciun procent tăiat in două. Poate că unul s-a răzgăndit la jumătatea declaraţiei şi nu-l mai iubeşte atăt de apăsat pe Stolojan, al doilea om, conform aceloraşi investigaţii, după care se sinucide amoros Romănia. Ce miracol s-a petrecut de ieri pănă azi cănd PD recolta 28 la sută voturi la alegerile europarlamentare, iar preşedintele se imbolnăvise de icter negru constatănd rărirea pănă la sfert a fanilor? Ce minuni au făptuit? L-au reinviat pe Lazăr? Au curăţat de bube, printr-un gest, trupul lui Iov? Au revirginat-o pe Maria Magdalena? Straniu. Pe domnul Băsescu l-am văzut zilele astea lunecănd cu snowmobilul la Predeal (multe concedii are omul ăsta!). Să se tragă de aici creşterea de temperatură idolatră a naţiei?


O familie de prieteni, in tinereţea mea, trăia bucuria primului copil. Stăteau zi şi noapte cu ochii pe el − mamă, tată, soacră (nelipsită din casa lor), vecinii binevoitori. Are febră, ţipa mama. Un pic, concluziona doct soacra. Apărea invariabil termometrul subţire şi lucios, cu o venă roşie in făptura lui transparentă. Pruncul era desfăşat şi intre bucile lui rozalii era vărăt aparatul (era să zic sonda de opinie). Micuţul ţipa ca din gură de şarpe. Cu atăta agitaţie chiar făcea un pic de febră. Poate că asta vor şi sondatorii de opinie. Să ne agite şi să ne urce temperatura. Poate că termometrul ăsta de opinie vărăt, smăc, ca intr-o celebră Poveste a Poveştilor a lui Ion Creangă, in popoul naţiei tocmai asta urmăreşte - ridicarea temperaturii iubirii pentru T. Băsescu şi PDL-ul lui.


De două zile ninge. O ninsoare pe care o aştept de o veşnicie. Aerul e tare. In dimineaţa asta e ger. Din curtea vecină vine miros de ţuică fiartă şi se aud voci. Finul Jan Găzaru şi-a tăiat porcul. Cu şocuri? L-au impuşcat? UE n-a pătruns pănă la coteţul porcului lui!


Un consătean din deal, din Săngeru, l-a chemat pe nea Banu, vănător domiciliat in Urlaţi, să-i impuşte porcul. Lighioana de peste 200 kilograme işi zburlea părul pe coamă şi era mereu gata de atac. Stăpănul bănuieşte că mă-sa porcului, scroafa a bătrănă, a trăit in concubinaj sub pădure cu un mistreţ şi de aici apucăturile sălbatice ale urmaşului. Nea Banu a declinat oferta. Suntem noi veri, dar mai dragă mi-e puşca. N-am voie să trag in sat. Imi saltă ăştia permisul. Pănă la urmă l-au tăiat. Unii zic că l-au imbătat in prealabil cu ţuică, iar rămătorul a murit fericit. Dar pe cine mai interesează aşa ceva? Toţi umblăm cu sonda de opinie in cur. Institutele vor să ştie cu căt creşte in noi, in vremea sărbătorilor, iubirea de preşedinte.



-2-
Căt de mult mă iubeşti tu, mă Gheorghe? Te iubesc fă, zicea omul. Arată-mi pănă unde. Uite pănă colo, departe, pe zarişte. E puţin, se burzuluia femeia. A doua zi il sonda iar. Acum sunt amăndoi bătrăni, iar intrebările au ruginit in ei.

P.S. La Fundaţia Titulescu, luni dimineaţa, este lansată cartea "Romănia şi SUA. De la războiul rece la coaliţia antiteroristă" a unui confrate, Ştefan Ciochinaru. I-am promis că vin. Ajung tărziu, cu zăpadă pe mine. Sala, plină ochi. Tineri mai ales. Vorbeşte profesorul Potra. Apoi doi ambasadori faimoşi ai Romăniei. Cartea dezleagă intrebări grave ale lumii de azi. Uneori merită să vii in Bucureşti.

×
Subiecte în articol: pană editorial opinie