x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Curtea de conturi a Romăniei - pavăză şi scut pentru hoţi

Curtea de conturi a Romăniei - pavăză şi scut pentru hoţi

de Florin Chilian    |    20 Aug 2007   •   00:00

Moto... "Mi se rupe, amice! Oricum, mă piş intrerupt şi găfăi pe lună plină sau goală După o prospătură. Hai, că-s haios!"...*
Ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu - Simptome - Aripa Evei - editura Institutului Cultural Romăn 2005 Bucureşti



Moto... "Mi se rupe, amice! Oricum, mă piş intrerupt şi găfăi pe lună plină sau goală După o prospătură. Hai, că-s haios!"...*
Ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu - Simptome - Aripa Evei - editura Institutului Cultural Romăn 2005 Bucureşti


ART. 1 - "Curtea de Conturi este instituţia supremă de control financiar ulterior extern asupra modului de formare, de administrare şi de intrebuinţare a resurselor financiare ale statului şi ale sectorului public. Curtea de Conturi exercită şi atribuţii jurisdicţionale in condiţiile prezentei legi."


Muriţi prin spitale pentru că nu sunt medicamente sau pentru că nu există aparatură necesară. Muriţi prin autobuze de frig sau de cald pentru că nu sunt echipate corespunzător. Muriţi pe drumurile ţării pentru că sunt prost executate, nesemnalizate, pline de gropi etc…

Muriţi de frig iarna prin case şi vara vă pierdeţi suflarea pentru că in plină caniculă se opreşte curentul. Muriţi luaţi de ape cu case cu tot pentru că nu sunt diguri şi pentru că albiile răurilor nu sunt amenajate. Muriţi pentru că Salvarea nu ajunge la timp şi cănd ajunge n-are ce-i trebuie… Muriţi, muriţi fără vreun motiv anume, dar muriţi incăt in fiecare clipă, fără folos.


Nu sunt BANI! Asta auziţi mereu şi din stănga, şi din dreapta, şi de sus, cănd ridicaţi ochii spre cer, şi de jos, cănd invinşi vă plecaţi in ţarină privirile neputincioase.


Voi muriţi, dar alţii işi fac viaţa frumoasă pentru că voi muriţi, ba mai şi apar pe la televiziuni dănd lecţii de moralitate. Săraca ţară bogată, cum zicea poetul… Am tot sperat că pănă la urmă se va termina tot ce-i de furat. Dementă dorinţă, nu am ştiut că suntem atăt de bogaţi, deşi la căte milioane suntem şi la ce nivel de impozite şi taxe plătim ar fi trebuit să-mi dau seama de cum stau lucrurile.


Fură lumea de la stat… Fură bani publici, dar statul ăsta suntem noi şi banii publici sunt banii noştri. Fură statul de la stat in beneficiul statului, dacă e să o iei pe fireasca logică a celor ce am scris mai devreme, doar că banii ăştia ajung numai la cei mai egali decăt toţi ceilalţi la un loc.


Se fură mult in Romănica noastră. Se fură orbeşte, prosteşte de parcă s-ar termina viaţa şi "egalii" n-ar mai avea ce fura. Norocul nostru că suntem mulţi dar proşti.


Aflăm zilnic din media că dispar sume imense de bani publici şi dăm mereu vina pe justiţie că nu-şi face treaba. Nu cred in justiţia din Romănia, dar mai este o instituţie care ar trebui să ne apere pe noi, cei mulţi, proşti, dar inegali: Curtea de conturi a Romăniei. Oare ce fac oamenii ăştia acolo pe la slujbele lor? Oare ei nu se ruşinează seara cănd văd pe televiziuni la jurnalele de ştiri ce se intămplă in ţară şi din vina lor?!


Doi ani au trecut de la inundaţiile care au indoliat multe familii, iar pe altele le-au lăsat fără agoniseala de-o viaţă. Urlau guvernanţii ca din gură de şarpe că NU SUNT BANI, că bugetul, că fondurile… O trăsătură de condei şi din fondul de urgenţă au dispărut instantaneu căteva zeci de miliarde de lei. Tot atăt de repede au dispărut pe căt de rapid s-au găsit, deşi bani nu erau nicăieri şi zeci de familii au trecut iarna in cutii sau prin vecini, care cum a putut. Cu banii evaporaţi prin filiera Ministerului Culturii s-ar fi putut reface căteva vetre de sat, insă… Sigur că au existat reacţii, anchete făcute de jurnale, dar şi de televiziuni, insă nimeni nu a fost găsit răspunzător. Răspunsul guvernului Romăniei a fost stupefiant. Ne grăbeam.


Toate legile in vigoare şi toate normativele privind banii publici au fost călcate in picioare şi nimeni nu a păţit nimic. Sigur că s-au făcut şi controale de către Curtea de conturi şi… tot nimic, ba, mai mult, se returnau actele cu mult prea evidentele incălcări ale legii cu indicaţia de "rezolvare" a problemelor, intrucăt pentru aşa ceva se face puşcărie. Se dădea o amendă administrativă de o sută de lei care se injumătăţea instant şi gata cu miliardele dispărute legal de acum cu oblăduirea şi sub girul Curţii de conturi. Povestea asta se repetă la infinit in toate ministerele, in toate instituţiile ce gestionează banii publici, bani pe care noi ii dăm pentru a nu ne mai muri copiii, fraţii, părinţii prin spitale sau pe drumuri sau prin case.


Murim, dar murim demn pe banii noştri. Norocul nostru că suntem mulţi, dar proşti. Nu se simte.


*asta cu "pişatul intrerupt" e o poezie publicată şi pe banii mei. Ca să ştiţi şi să muriţi mai puţin proşti.

×
Subiecte în articol: editorial banii conturi muriţi muri